Tamme kommentaari põhjuseks oli IRLi kuuluva Andres Noormägi nimetamine Ida-Viru maavanemaks. Peale seda jäi Eestisse vaid üks parteitu maavanem. Tamm küsis, miks peavad maavanemad ikka erakondadesse kuuluma?

"Erakonna esindaja maakonnas maavanema näol on kõige parem isik, kes suudab erakonna poliitikat maakonnas ellu viia. See tähendab seda, et tema peaks võitlema siis n-ö omade investeeringute eest, ta peaks võitlema selle eest, et värvata juurde omavalitsusjuhte, kes ei ole veel erakonda valinud," lausus Tamm.

Ta küsis, et kui maavanema funktsioon on käia mööda maakonda ja keelitada oma erakonna liikmeks astuma, kas siis maksumaksja peaks selle eest ka maavanemale veel palka maksma või peaks see tulema erakonna kassast? Tänasel päeval on see Tamme hinnangul hea süsteem, mis võimaldab maksumaksja raha kaudu maakondades parteipoliitikat ellu viia.

Maavalitsused kaotavad samas pidevalt ülesandeid ja raha, viimasena võeti neilt ära perearstinduse korraldamine. "Mulle tundub, kui ma loen ajalehti, et maavanema üks põhifunktsioone on käia kedagi lilledega õnnitlemas ja meeles pidamas, või siis, nagu ma lugesin ühest lehest, et maavanem ja linnapea käisid kanalisatsioonikaevude luuke avamas või näitamas seda kui suurt töövõitu," kritiseeris Tamm.

Kui maavanem peaks olema maakonna tasakaalustatud arengu garant või eeldus, siis Tamm tõi Põlvamaal näite, kus kõik toimus vastupidi. Koit kava rahade arutelul pani kohalik omavalitsusliit ühe koolimaja pingereas seitsmendale kohale. Aga ennäe imet, maavanema ettevõttel, kes oli juhtumisi samast erakonnast kui vallavanem, nihutati see objekt teisele kohale.

Ei lugenud midagi, mida arvasid maakonna ülejäänud omavalitsusjuhid või mis oli ka kindlasti otstarbekam investeering.