„Taevas hoidku selle eest, et sind sunnitakse edasi elama, kui sa tahad surra. Sa ei saa hästi magada, kui mõtled selle peale, et valitsus maksab selle kõik kinni,“ ütles Aso, kes on ka asepeaminister, sotsiaalkindlustuse reformide rahvusliku nõukogu kohtumisel, vahendab AFP.

„Seda ei saa lahendada, kui sa ei lase neil suremisega kiirustada,“ lisas Aso. „Ma ei vaja sellist hoolitsust. Ma suren kiiresti,“ kuulutas minister ja ütles, et on kirjutanud juhised, et tema elu kunstlikult ei pikendataks.

Kohtumisel rääkis Aso teadetekohaselt ka „toruinimestest“, viidates patsientidele, kes ei suuda iseseisvalt süüa.

72-aastane endine peaminister Aso on olnud ametis vähem kui kuu, kuid ta on ka varem oma väljaütlemistega hiilanud.

2001. aastal ütles Aso, et edukas riik on selline, kus tahavad elada „rikkad juudid“.

Pärast esmaspäevast avaldust püüdis Aso asja siluda, väites, et rääkis ainult oma isiklikest soovidest, kui ütles, et eakad inimesed peaksid kiiresti surema.

„Ma ütlesin seda, mida ma isiklikult usun, mitte ei rääkinud sellest, milline elu lõpu meditsiiniabi süsteem olema peaks,“ kinnitas Aso. „On tähtis, et elu viimased päevad saaks rahulikult mööda saata.“

Vananemine on Jaapanis, mis on ühe vanema rahvastikuga riike maailmas, tundlik teema. Ligi neljandik riigi 128 miljonist elanikust on üle 60 aasta vanad. Järgmise poolsajandiga peaks see number 40 protsendini kasvama.

Samal ajal jääb tööealisi üha vähemaks ning üha suurem koorem langeb sotsiaalkindlustussüsteemile.