Haagi Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud käsu Seifi vahistamiseks süüdistatuna inimsusvastastes kuritegudes ülestõusu ajal, mille tulemusena tema isa Muammar Gaddafi kukutati ja omakohtu korras tapeti, kirjutab BNS.

Neljapäevane kinnine istung toimus Zintanis Tripolist edelas, kus Seifi on hoitud alates tema vahistamisest 2011. aasta novembris.

Meediast lubati istungile vaid riigitelevisioon Al-Watania, mis näitas istungit oma päraslõunases uudistesaates.

Metallvõre taga seisev halliseguste juustega 39-aastane Seif paistis olevat hea tervise juures.

Seifile esitati süüdistused pärast seda, kui neli ICC saadikut käisid juunis Zintanis, kus neid ligi kuu aega kinni hoiti. See vallandas diplomaatilise tüli Haagi kohtuga. Lõpuks lubati saadikuil juulis koju naasta.

Neliku seas oli Austraalia jurist Melinda Taylor, keda süüdistati pastakaks maskeeritud kaamera kandmises ning katses edastada Seifile kodeeritud sõnumit tema endiselt paremalt käelt Mohammed Ismaililt, keda Liibüa võimud taga otsivad.

ICC meeskonna ülejäänud liikmed on Liibanonist pärit tõlk Helen Assaf, Vene jurist Aleksandr Hodakov ja Hispaania jurist Esteban Peralta Losilla.

Liibüa on ka kõiki nelja ICC meeskonna liiget süüdistanud riikliku julgeoleku õõnestamises.

Asepeaprokurör Taha Baraa ütles Tripolis, et kohtuprotsess lükati 2. maini edasi, sest ICC töötajaid oli vaja teavitada neile esitatud süüdistustest ja Seifile on vaja kaitsja määrata.

ICC kaalub parajasti Liibüa palvet mõista Seifi ja Liibüa endise luureülema Abdullah Senussi üle kohut kodumaal, mitte Haagis.