Rootsi ajakirjanikud tahtsid Blackhawki helikopteriga saabunud Rasmussenilt teada, kas NATO tuleks Rootsile appi, vahendab The Local.

„Ma ei taha seda puudutada, sest see on hüpoteetiline stsenaarium,“ ütles Rasmussen. „Aga kollektiivne kaitse kehtib ainult NATO liikmetele.“

Rasmussen seletas, et Rootsi koostööl NATO-ga on piirid ning partnerriike nagu Rootsi ei kata NATO viies artikkel, mis kohustab alliansi liikmeid teineteisele appi tulema.

Rootsi kaitsejõudude juhataja kindral Sverker Göransson ütles hiljuti, et Rootsi kokku tõmmatud relvajõud jätavad riigi haavatavaks. Ta väitis, et Rootsi suudab end rünnaku alla sattudes kaitsta vaid ühe nädala.

„Kui NATO partner toob julgeolekuküsimuse meie lauale, vaatame me selle loomulikult läbi, aga mingeid garantiisid ei ole,“ ütles Rasmussen. „Ei saa olla väljaspool NATO-t, aga tahta kõike, mida NATO saab anda. Rootsi teab seda ja me ei hakka oma nina sellesse toppima, kas temast saab liige.“

Rasmussen kiitis Rootsit NATO kõige aktiivsem partner olemise eest. Näiteks võtab Rootsi osa NATO juhitud missioonist Afganistanis ja Rootsi lennukid patrullisid lennukeelutsooni Liibüa kohal.