Bayer avaldas artikli parempoolses ajalehes Magyar Hírlap pärast seda, kui väidetavalt mustlastest kurjategijad olid Budapesti lähedal külakõrtsis kaht sportlast pussitanud, vahendab International Business Times.

„Märkimisväärne osa mustlastest ei ole ühiseks eksisteerimiseks sobilikud. Nad ei ole sobilikud inimeste hulgas elama. Need mustlased on loomad ja nad käituvad nagu loomad. Neil loomadel ei tohiks lubada elada. See tuleb lahendada – otsekohe ja meetodeid valimata,“ kirjutas Bayer.

Endine peaminister Gordon Bajnai kutsus demokraate nii paremalt kui vasakult üles ühendama jõud peaminister Viktor Orbánile lähedal seisva Bayeri vastu.

„Ungari ootab õiglaselt, et see plekk [Bayer] eemaldataks,“ ütles Bajnai. „Fidesz peaks selgelt mõista andma, kas lubab inimestel, kes propageerivad selliseid rassistlikke ja vihaõhutavaid ideoloogiaid, jääda partei liikmeteks.“

Vasakpoolne demokraatlik koalitsioon kutsus prokuratuuri üles mustlastevastaseid avaldusi uurima, kuid üldiselt ei usuta, et midagi ette võetaks.

„Partei räägib kahte keelt,“ ütles ajaloolane Kristian Ungváry Saksa ajakirjale Der Spiegel. „Ühelt poolt distantseeritakse ennast paremäärmuslusest, et säilitada head reputatsiooni välismaal, ning et märgatakse, et poliitiline kahju võib olla liiga suur. Teiselt poolt austab Fidesz sõdadevahelise perioodi juudivaenulikke kirjanikke nagu Albert Wass ja József Nyírő või väljendatakse paremäärmuslikke seisukohti režiimisõbralikes ajalehtedes.“

Magyar Hírlap tõrjus kriitika Bayeri aadressil. „Et vasakliberaalid on maa hävitanud, panevad mõrvarid ja loomalikud, halastamatud kurjategijad paljudes kohtades toime koletislikke tegusid,“ teatas ajaleht. „Me mõistame hukka nõiajahi meie töötaja vastu ja kutsume lugejaid üles seisma tema selja taha, meie ajalehe selja taha ja meie rasket tööd tegeva rahvusliku valitsuse selja taha.“

Novembris kutsus Ungari paremäärmusliku erakonna Jobbik üks juhtivaid liikmeid Márton Gyöngyösi üles koostama nimekirja juutidest, kes kujutavad ohtu rahvuslikule julgeolekule.