Kas teate, mis on armastus? Paljud inimesed arvavad, et teavad mis see on — kuid tegelikult, kas ikka teavad?

On olemas definitsioon, mis kirjeldab selle sõna tähendust, kuid seda on keeruline mõista, ette kujutada. Paljud usuvad, et elada armastuses on õige ja oluline, kuid meil on vaid ettekujutlus armastusest ja mis on huvitav — igal ühel erinev.

Huvitav on mõelda, et paljud peavad seda tähtsaks oma elus, ometigi seda ei õpetata mitte kusagil, iga üks mõtleb selle arusaama enda jaoks ise selgeks. Paljud inimesed elavad teadmatuses. Kas seda ei peaks õpetama koolides?

Armastus või hetkeemotsioonid?

Jah, tõsi küll, armastusest on kirjutatud palju raamatuid ja tehtud filme, enamjaolt on need romaanid, elulood inimestest kes on armastanud jne. Kuid tegelikult need raamatud kajastavad ainult kas kujutletavat armastust või kellegi arusaama sellest, mitte rohkem. See aga, kuidas lugeja/vaataja seda endale tõlgendab, võib olla hoopiski midagi muud. Endale malli võtta sealt, tuua paralleele, aru saada, mis on armastus… kas see on ikka õige?

Ilmselt kõik meist on vahest kuulnud, et keegi avaldab teisele armastust — ilus hetk… Mõni päev hiljem näed neid juba tülitsemas, pikemalt jälgides saad teada, et tülid on nende vahel tihedad ja ilusaid päevi nende elus on väga vähe.

Kas selline ongi siis armastus? Kallid inimesed, ärme peta ennast ega teisi, see pole ju armastus, vaid hetkeemotsioonid, mida me mõtlematult teisele avaldame. Me käitume tihti mõtlematult ja ei mõtle tagajärgedele, mida sõnad kaasa toovad. Kuid nende eest peab vastutama.

Armastus õppeainena koolidesse!

Ilmselt ei õpetata koolides mis on armastus ja miks see meile oluline on sellepärast, et keegi ei oska seda õpetada, sest keegi ei tea täpselt, mis see on.

Minu meelest tänapäeva ühiskond vajab koolidesse uut õppeainet, mille nimi võiks olla „Elukooli põhitõed”, kust noored saaksid teada mis on elus kõige olulisemad asjad, tegevused, kuidas nendega toime tulla, milline eluviis ja ellusuhtumine teeb inimese õnnelikuks, kuidas elada täisväärtusliku elu jms. Armastus on selle kõige üks oluline osa. Õnn ja armastus käivad käsikäes. Õnneks on siiski viimasel ajal tulnud raamatuid, mis seletavad lahti, mis on armastus, kuidas see toimib ja mõjub meile endile ja kogu inimkonnale. Olen selliseid lugenud ja praktikas tundnud nende mõjusid. Midagi keerulist selles pole, kuid elu on muutunud täielikult. Olen enesekindlam, rahulolevam, tunnen ennast täiesti õnnelikuna. Armastan ennast ja kõike ümbritsevat. Elan ja naudin seda.

Maailmas on armastuse kriis palju suurem ja ohtlikum probleem kui on seda majanduskriis. Kõige suurem kurja juur on teadmatus — tänu sellele me teeme vigu, me käitume mõtlematult tekitades sellega palju kurja lähedastele ja endale.

Aeg on ärgata sellest teadmatuse unest. Hakkame õppima! Kuidas? Nüüdseks on olemas harivaid raamatuid mida saab leida raamatukogudes ja kauplustes, kuid neid pole veel koolides kohustusliku kirjanduse nimekirjas.

Et saada tervikpilti sellest, kuidas elada täisväärtuslikult ja õnnelikult, tuleb lugeda mitmeid erinevaid raamatuid ja valida neid erinevate kirjanike seast.

Siinkohal toon ma välja ühe versiooni õnnelikust elust armastuses mis on minu ja mu elukaaslase arvates universaalne:

Armastus kui elustiil

Igal hommikul kui ärkad, tunned rõõmu sellest, et oled elus. Sa naeratad endale ja lähedasele, mõtled sellele, et uus päev toob midagi uut ja huvitavat, sa usud et sinuga juhtub täna midagi imelist, sa tead, et sünnib see, mida sa ootad. Hommik algab naeratusega ja helgete mõtetega ja jätkub võimlemise ja hommikusöögiga.

Tervislik eluviis ja toitumine on väga oluline osa õnnelikust elust. Sest ainult terves kehas võib olla terve vaim ja kui need kaks on korras, siis saad olla täielikult õnnelik. Kui ennast armastad, siis sa hoolid endast, sulle läheb korda kõik mis sinu elu mõjutab ja paremaks teeb ning sa tegutsed alati selle suunas. Elu on nagu jõgi, see voolab peatusteta. Sa oled terve, tunnetad oma keha, õpid kuulama oma sisemist häält ja kuulad seda, kui vaja teha elus tähtsaid otsuseid, ning mõistust kasutad selleks, kuidas neid otsuseid realiseerida. Selleks, et mõistus töötaks hästi, on vaja vitamiine. Selleks, et neid saada, sa pead teadma, kust neid saada, mis toidus nad on.

Õppimine on edu, tervise ja armastuse saladus. Selleks, et saada vajalike aineid, mis aitavad sinu kehal areneda ja tervena püsida, selleks tuleb tervislikult toituda — seda peab õppima. Selleks, et keha vormis hoida, ilusana ja tervena ning selle juures endale liiga mitte teha, peab jällegi õppima. Selleks et eluga hästi toime tulla, peab õppima. Pidev õppimine on edu ja õnne saladus. Teadmatus on kõige suurem takistus. Kui seda tead, siis see teeb sind tugevamaks, see muudab enesekindlamaks. Sa tead, millises suunas pead liikuma, sa oskad endale sihte seada.

Sama on ka vaimuga — et vaim oleks terve, ei piisa ainult tervest kehast. Vaimu peab samuti arendama. Läbi terve vaimu me saame parandada oma käitumist, kasvatada iseloomu, leida sisemise rahu. Kui sa oled sisemiselt rahulik, siis oled sa enesekindel, sa saad võidu oma hirmudest, kartustest, sa saad lahti eelarvamustest, mis sind takistavad ja lükkavad valesse elusuunda. Terve vaim annab meile kaine mõistuse, see aitab juhtida mõistust, selle tegevust. Meditatsioon on selles abiks. Selge mõistus on relv, mis aitab meil edu saavutada. Kaine mõistus aitab meil õppida, teha valikuid, mis on õige mis mitte ja mälu on selle info koguja. Elus on tohutult palju informatsiooni mida on raske meelde jätta. Kõike muidugi ei peagi, kuid selleks et mälu hästi töötaks ja peaks võimalikult palju asju meeles, on seda samuti vaja arendada. Jälle õpime ja treenime mälu.

Väga hästi aitavad eluga toime tulla mediteerimine, massaaž, lemmiktegevused. Neid tuleb kasutada võimalikult tihti, sest nendes peituvad tervise ja õnne saladused. Ühesõnaga — terve päeva sa tegeled õppimisega, treenimisega, harjutustega. Seda kõike sa teed armastuse ja hingega, sest sa tead, et siis on see puhas rõõm ja õnn. Siis nende protsesside vahele mahuvad õnne ja rõõmu tunded.

Hing on veel üks osa mis vajab tähelepanu. Kõike, mida sa teed, sa teed hingega, sa süvened ja pühendud tegevusele täielikult, siis ja ainult siis sa saad tunda sellest rõõmu, see teeb sind õnnelikuks. Selleks, et end täielikult pühendada, peab asjast teadlik olema, sest ei saa teha asja pühendusega, kui sa ei tunne seda. Kui teed asju hingega, tuleb ajapikku armastus. Sa näed edusamme, see meeldib sulle ja sa õpid tegevust armastama ja siis sa teed asju armastusega. Kui õpid armastama oma elu, siis teed kõike armastusega — suhtled, aitad teisi, naeratad, töötad, lood kõike armastusega — sa oled õnnelik! Kui sa teed kõike armastusega, siis naudid kõike — see ongi elu täielikus armastuses. Ja kui sa tunned armastust enda sees, siis sa jagad seda, ja mida rohkem sa jagad, seda õnnelikum oled sina ning seda saavad ka teised tunda. Armastusega sa muudad maailma, armastus  on elustiil!