Detsember ja jaanuar on kuud, mil mitmetes Eesti linnades kuuleb vene keelt tavapärasest palju enam. Tegu on turistidega, kes leidnud talvepuhkuseks tee meie juurde. Mõni otsib nostalgiat, mõni vanu sõpru, keegi tahab rahulikku ja euroopalikku atmosfääri, mõni kauplusi külastada, mõni aga leiab, et Eesti on rahakotisobivam kui paljud teised riigid.

Aga üks ühine detail hakkab kõrvu kõikide Eestisse tulnud ja Eestit külastada plaanivate turistide seas - meie juurde on raske pääseda. Transporti on vähe (rongid!), viisade tegemine tülikas, me suudame end reklaamida vaid kahes Venemaa suurlinnas, aga maksujõulisi linnu, oblasteid ja piirkondi on palju. Ehk pole infot!

Delfi soovitab Eesti riigil koos omavalitsuste ja ettevõtjatega oluliselt julgemalt Vene turule minna meid reklaamima. Iga reklaamile kulutatud euro toob kamaluga raha tagasi. Vene turistid on maksujõulised ja neid ei paelu vaid alkohol, vaid nad on huvitatud ka muust, mida meil on pakkuda.

Eestastel ei tasu olla riiklikul tasemel russoboobid, pigem julgustame rahvadiplomaatiat. Iga Eestis käinud inimene on meie sõber, sest ta näeb, et venelasi ei rõhuta, vaid pigem oodatakse. Turistidena!

Vene turistide Eesti-janu pole lõputu. Hetkel on ajaloolised sidemed, mis venelasi Eestisse meelitavad. Need aga ühel hetkel hääbuvad. Praegugi on Soome oluliselt rohkem idaturiste endale meelitanud, ometi on elu seal kallim. Samas on lihtsam viisat saada ja riik ning sealsed ettevõtjad on palju enam vaeva näinud, et venelastel oleks kohapeal mugav. See, et Helsingi Stockmannis saab rublaga maksta, on väike samm. See aga, et vene keelega saab poodides ja söögikohtades muretult hakkama, on juba natuke tugevam argument.

Delfi usub, et ka meil õnnestuks Eestisse meelitada oluliselt enam Vene turiste, aga selleks tahaks näha suuremat ühispingutust mitmete osapoolte vahel.