Tallinna väliskülastajate topis on jätkuvalt Soome (osakaaluga umbes 40 protsenti kõikidest välisturistidest), Venemaa (umbes 13 protsenti) ja Saksamaa (umbes 7 protsenti). Ka Venemaalt majutatute hulk oli ainuüksi eelmise aasta 10 kuuga suurem kui 2011. aastal kokku: 10 kuuga ööbis Tallinna majutusettevõtetes 143 100 turisti, kes veetsid siin 293 081 ööd.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul kasvas möödunud aastal Venemaa turistide arv hinnanguliselt umbes kolmandiku võrra võrreldes 2011. aastaga. „Vene turistide arv on kasvanud kolm korda kiiremini kui välisturistide arv keskmiselt. Kümne aastaga on Tallinna majutusettevõtetes ööbinud Venemaa turistide arv kasvanud enam kui kuus korda ja nende osakaal tõusnud 13 protsendini kõigist majutatud välisturistidest,“ tõdes Sarapuu. „Populaarsemad kuud on jätkuvalt detsember ja jaanuar, mil tehakse umbes 30 protsenti aasta reisidest. Tallinn on Vene turistide jaoks aastavahetuspidude kohana populaarsuselt esimeste Euroopa linnade hulgas. Ent positiivse tendentsina võib välja tuua, et 2008. aastast on suurenenud huvi ka suviste reiside vastu.“

Ka möödunud aastavahetusperioodil oli Tallinna majutusettevõtetes tõenäoliselt rohkem Vene turiste kui eelmisel aastal. Ehkki majutusstatistika täpsed andmed laekuvad alles märtsis, siis võib juba praegu prognoosida, et majutatute hulk detsembris-jaanuaris 2012/2013 kasvas.

Ettevõtlusameti turismiosakond on 2003. aastast aktiivselt korraldanud Venemaal Tallinna tutvustavaid talvekampaaniaid, mille eesmärgiks on olnud teadvustada sealsete suurlinnade – eeskätt Moskva ja Peterburi elanikele Tallinna kui aastaringset linnapuhkuse sihtkohta ning kui meeldejäävat linna aastavahetuse vastuvõtmiseks. Läbi aastate on tutvustatud Tallinnas toimuvaid talviseid üritusi, jõuluostlemise võimalusi, aastavahetuse pidustusi, linna vaatamisväärsusi ja vaba aja veetmise võimalusi, lõõgastus-spaa võimalusi, perepuhkust jne.

Võrreldes teiste riikidega on Tallinna külastavate Vene turistide hulgas suhteliselt palju üle 25- 44-aastaseid, naiste osakaal on alates 2003. aastast pidevalt kasvanud. Esmakülastajate osakaal on vähenenud 28 protsendilt 15 protsendile, millega seoses on kasvanud ka varasemate külastuste keskmine arv. Ligikaudu pooled külastanutest on Tallinnas varem olnud 1–4 korda.