Organisatsioon hoiatas kolmapäeval, et seetõttu on demokraatidel ja vabariiklastel arvatust kaugelt vähem aega üksmeelele jõuda, kui senini arvatud, vahendab BNS.

BPC arvutuste kohaselt jääb pärast seda Ühendriikidel tasumata koguni umbes 40 protsenti kulutustest, mis halvaks suurema osa riigivalitsemisest.

Seega ei kannata uute eelarvevaidlustega kaua oodata. Eriti puudutab see USA laenupoliitikat, valitsuse 2013. aasta eelarve pikendamist ja endiselt päevakorras olevaid võimalikke kulukärpeid.

USA president Barack Obama hoiatas laupäeval uue võlalae pärast võitlema valmistuva kongressi vabariiklasi "ohtlike mängude" eest riigi majandusega.

"Kui kongress keeldub võimaldamast Ameerika Ühendriikidel tasuda oma arved õigel ajal, siis on tagajärjed katastroofilised kogu maailma majanduse jaoks," ütles president iganädalases raadio- ja internetipöördumises.

Obama meenutas, et USA majandus kannatas ja kongressi vabariiklased kaklesid riigivõla pärast juba 2011. aastal ja see tõi kaasa riigireitingu alandamise.

"Meie pered ja ettevõtted ei saa seda ohtlikku mängu endale veel kord lubada," rääkis ta.

USA saavutas eelmise nädala esmaspäeval seadusega lubatud laenulimiidi ehk 16,4 triljonit dollarit. Nüüd on kongressil kaks kuud aega, et võlalage tõsta ja võimaldada valitsusel rohkem laenata või vastasel juhul ei tule valitsus oma finantskohustustega toime.

Kongressis vastu võetud eelarvekokkulepe võlalae küsimust ei puudutanud.

Vabariiklased, kes soostusid eelarvekokkuleppega märkimisväärseid kulukärpeid nõudmata, tahavad nüüd võlalae tõstmise tingimusena kulusid vähendada. Esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner on hoiatanud, et nõutakse nii kulukärpeid kui pensioni- ja tervishoiuprogrammide reformimist.