"Mõisa omanikud on kiitnud kohalikku rahvast, tänu kellele on Pädaste tuhast tõusnud, samas peavad ka needsamad kohalikud pargis jalutamiseks ja selle kaudu randa pääsemiseks raha maksma," nuriseb muhulane Tiina (nimi muudetud - toim), kirjutab Saarte Hääl.

"Turism on ettevõtlus nagu iga teinegi. Seetõttu on EAS-il toetused ka turismitoodete arendamiseks. Turismiettevõte on samamoodi kasumlikkust taotlev äri, nagu kõik teisedki eraärid, mida EAS toetab," ütles EAS-i turismiarenduskeskuse turundusdirektor Tarmo Mutso.

Mutso sõnul on EAS peale Pädaste mõisapargi toetanud ka Vihula mõisa, AHHAA teaduskeskuse, teletorni ja paljude teiste turismiobjektide väljaarendamist, mis on avatud kõigile, kes teenuse eest maksavad.

"Pädaste mõisapark pole seega mingi erand," märkis Mutso, lisades, et turismi toetamine ei ole lihtsalt ühe objekti toetamine Euroopa Liidu toetusfondi vahenditest. "See on kaudselt kogu piirkonna toetamine, sest tänu turismiobjektile luuakse töökohti ning objekti külastavad inimesed jätavad piirkonda raha maha nii transpordi, kaubanduse kui ka toetavate teenuste tarbimise näol," loetles Mutso.

"Riik toetab KIK-i laekuvaid projekte ning siin ei saa öelda, et keegi teeb mingisuguseid valikuid oma suva järgi," ütles keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja kt Pavel Ivanov. "Riik toetab KIK-i kaudu mõisaparkide korrastamist, selleks teeb taotluse aga mõisapargi valdaja koos kohaliku omavalitsusega."

Keskkonnaameti pressiesindaja Irmeli Karja andmeil on Pädaste mõisapark üks väheseid, kuhu pääsemiseks peab raha maksma. "Palmse mõis on osaliselt suletud ja seda saab piiratult vaadata raha eest, Kalvi mõis on aga vist üldse kinni," lisas Karja.

Samas tsiteeris pressiesindaja looduskaitseseadust, kus on öeldud: "Kaitseala sihtkaitse- ja piiranguvööndis või hoiualal olevad või kaitstava looduse üksikobjekti juurde viivad teed ja rajad on päikesetõusust päikeseloojanguni avalikuks kasutamiseks ning nende olemasolu korral peab kinnisasja valdaja tagama nimetatud ajal inimeste juurdepääsu kaitstavale loodusobjektile."

"Aga kas see juurdepääs toimub tasu eest või ilma, seda looduskaitseseadus ei sätesta," lausus Karja.

Ka Muhu vallavanema Raido Liitmäe andmeil on Pädaste mõisapark üks väheseid, kuhu pääseb tasu eest. "Eraomand on meil aga püha ja puutumatu," tõdes vallavanem. "Samas ei pea randa pääsemiseks tingimata läbi erakinnistu jalutama - randa pääseb ka ringiga, mööda teed."

Vallavanema sõnul pole suuremat nurinat parki pääsemise eest võetava tasu teemal temani siiski jõudnud. "Aga paljude arvates võiks see kindlasti olla tasuta."

Pädaste mõisa ühe omaniku Imre Sooääre sõnul pääsevad parki jalutama kõik soovijad. "Raha tuleb selle eest maksta ainult teatud aegadel, tipphooajal," lausus Sooäär.

Tema sõnul on tasu selleks, et piirata mõisa hoovi siseneva rahva hulka. "Et ei tuleks massiliselt turistide gruppe, kes mõisahoovi täidavad, kui teised inimesed tahavad seal rahulikult puhata või lõunat süüa," selgitas Sooäär.