Arvan, et vastumeelsus sai alguse juba teismeeas. Ikka koolis räägiti tervisest ja sellestki, et naisterahvad peavad günekoloogi juures käima. Muidugi seostati seda lapsesaamisega, kuid ka suguhaiguste ja muu ebameeldivaga. Meenuvad ka mingid karikatuurid kuskilt ajakirjast, kus naisterahvas oli puki peal, jalad harkis ja selle juures oli kummalise pilguga meesterahvas. Loomulikult ma ei eelda, et kõik günekoloogid ongi meessoost perverdid, aga mingid stamparvamused ikka kujunesid.

60aastane kuri tädi

Esimest korda käisin günekoloogi juures, kui sain täisealiseks. Ema soovitas korra kontrollis käia, käisin. Mäletan, et seal oli üks 60aastane kuri tädi, kes küsis kummalisi küsimusi. Need olid väga piinlikud ja mul oli raske sel teemal rääkida. Mul oli väga hea meel, kui sealt minema sain.

Teist korda pidin günekoloogi juurde minema paari aasta eest, kui olin 22. Paraku mitte meeldival põhjusel. Tahaks muidugi rääkida, et sain naisterahva kõige õnnelikuma sündmuse ehk raseduse osaliseks, kuid tegelikult oli olukord hoopis vastupidine. Minu toonane poiss-sõber teatas, et oli tagantjärgi teada saanud, et eelmisest suhtest sai kaasa ka ühe suguhaiguse. Ei midagi väga tõsist, aga siiski. Loomulikult läksin kontrolli. Mäletan, kui piinlik oli juba ukse taga oodata. Mu kõrval istusid naised, suured kõhud ees. Mõnel oli isegi noormees kõrval. Nii nad seal särasid ja mina istusin mornilt. „Noh, mis juhtus,” küsis günekoloog. Sel korral oli umbes 40-50aastane kurja pilguga naine. Rääkisin siis oma mure ära. Ega ma kaastunnet ei oodanudki, aga ta jätkas pommitamist küsimustega: „Te oma tervisest ei hooli? Noormees on ka hooletu?” Viimaks sai uuringud ära teha ja mul oli jälle väga hea meel, kui minema sain. Rõõmu tegi vaid see, mis uuringute tulemus näitas: suguhaigust mul polnud.

Positiivne sündmus toob positiivse kogemuse?

Nüüd olen rase. Sain sellest just teada ja loomulikult on mul nüüd günekoloogi juures aeg kinni pandud. Kuigi sel korral on positiivne sündmus, on mul ikkagi eelarvamused ja pelgan günekoloogi juurde minekut. Sõbrannad on lohutanud, et küll nüüd sel korral muutub. Panin ka aja ühe günekoloogi juurde, keda sõbranna soovitas. Pidi olema noor ja väga sõbralik naisarst. Mind see muidugi veel ei lohuta, aga loodan, et saan siiski oma eelarvamustest lahti.

Lugejaid, jagage oma kogemusi günekoloogide juures käimise kohta. Kas see on tõesti nii piinlik ja jube või on need iganenud stamparvamused?