Igasugune vihje sellele, et Jaapan kavatseb 1995. aastal tollase peaministri Tomiichi Murayama esitatud vabandusest taganeda tekitab tõenäoliselt suurt pahameelt naaberriikides, eriti Hiinas ning Põhja- ja Lõuna-Koreas, mis kannatasid aastaid brutaalse Jaapani ülemvõimu all, vahendab Reuters.

„Murayama avaldus oli sotsialistliku partei peaministri Tomiichi Murayama avaldus,“ ütles konservatiiv Abe intervjuus Sankeile. „Ma tahan esineda ettepoole vaatava avaldusega, mis on 21. sajandile kohane.“

Abe sõnul konsulteerib ta ekspertidega avalduse üksikasjade ja ajastuse kohta.

Samuti on Abe teatanud, et soovib lõdvendada piiranguid Jaapani sõjajärgses patsifistlikus põhiseaduses.

Abe on pärit jõukast poliitikuteperekonnast. Tema vanaisa Nobusuke Kishi oli Teise maailmasõja ajal minister, kes vangistati, kuid keda pärast sõda sõjakurjategijana süüdi ei mõistetud. Aastatel 1957-1960 oli Kishi Jaapani peaminister.

Pärast varem välisministrina tegutsenud isa surma 1993. aastal esimest korda parlamenti valitud Abe sai üle riigi tuntuks karmide seisukohtade poolest Põhja-Korea suhtes vaidluses Põhja-Korea poolt aastakümneid tagasi röövitud Jaapani kodanike üle.

Abe on lubanud mitte järele anda territoriaalvaidluses Hiinaga Ida-Hiina meres asuvate tillukeste Senkaku (Diaoyu) saarte üle ning tahab suurendada kaitsekulutusi, et seista vastu Hiina kasvavale mõjule.