VNV esimees Evert van Zwol tegi üleskutse uurimise alustamiseks pärast telekanalis KRO eetrisse mineva saate nägemist. Selles räägitakse, kuidas piloodid pannakse lubamatul viisil surve alla, näiteks lubades pardale võtta vaid minimaalse koguse kütust. „See on õnnetuse ootamine,“ ütlevad üha suuremat vastupanu osutavad Ryanairi piloodid reportaažis „Mayday Mayday“, mida näidatakse Hollandis reede õhtul, vahendab De Telegraaf.

Van Zwol, kes on dokumentaalsaadet täies ulatuses näinud, nimetab materjali šokeerivaks ja plahvatusohtlikuks. „Mul ei ole selle sisus mingit põhjust kahelda. Need on Ryanairi praktikad, mis tuleb peatada.“

Van Zwol nõuab uurimist eelkõige sellepärast, et Ryanair avab Hollandis Maastrichtis ja Eindhovenis oma baasid. Tema arvates peavad sekkuma riiklik inspektsioon ja Euroopa lennuohutuse agentuur.

„Ryanairis valitseb täielik hullumaja. Personal töötab lubatu piiril. Töötingimused seavad turvalise lendamise surve alla. Iga pisiasja pealt hoitakse kokku ja riskid suurenevad pidevalt,“ ütles saate autor Bart Nijpels De Telegraafile.

Dokumentaalsaates annab Ryanairi diktaatorliku väärjuhtimise üle häiret ka Euroopa kokpitiassotsiatsiooni ECA juht. Iirimaa lennuohutuse järelevalveorganit IAA-d nimetatakse ebakompetentseks ja ebaobjektiivseks.

Ryanairi juht Michael O'Leary ei taha süüdistustele reageerida. Ta ütleb ainult, et rääkivad piloodid valetavad ning odavlennufirma tegutseb rahvusvaheliste seaduste ja protseduuride järgi.

Ryanairi pilootide grupp tegeleb ECA abiga tööandjavastase vastupanu koordineerimisega. Ryanair on suurim lennufirma Euroopas, millega lendab aastas 80 miljonit reisijat. Sealjuures ka üks kasumlikumaid. 2017. aastaks tahab O'Leary kasvada 120 miljoni reisijani.