Teenistusliku järelevalve tulemusena leidis siseministeerium, et PPA töökorraldus ei taganud Ida prefektuuri juhtumi distsiplinaarmenetluse kokkuvõttes toodud ettepanekute täitmist ja rakendamist. „PPA-s tuleb selgelt määratleda kontrolli, teenistusliku järelevalve ja distsiplinaarvõimu rakendamise vahelised seosed ning vastav töökorraldus. Sellekohase süsteemi väljatöötamise, rakendamise ja tulemuslikkuse eest vastutab asutuse juht,“ ütles siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Leif Kalev.

Samuti leiti, et PPA valdkondlik juhtimine on ebapiisavalt korraldatud. „Asjaolu, et korrakaitsepolitsei juht valdkonnajuhina ei osalenud Ida prefektuuris aset leidnud juhtumi menetlemises ega omanud sellekohast infot, näitab, et valdkondlikku juhtimist ei ole piisavas mahus ellu viidud. Selle kõrvaldamiseks tuleb PPA-s rakendada selge lähenemine valdkondlikule juhtimisele ehk korrastada valdkonna juhi ja prefekti tööjaotus ja vastutuse ulatus,“ lisas Kalev.

Samas väärib märkimist, et PPA on teenistusliku järelevalve käigus selgunud probleemidega tegelenud. Muuhulgas on läbi viidud täiendav distsiplinaarmenetlus ja kinnitatud prefektide ametijuhendid.

Selgunud probleemide lahendamiseks tegi siseministeerium PPA-le teenistusliku järelevalve raportis konkreetsed ettepanekud. PPA-l tuleb parandada sisekontrolli süsteemi, et see hõlmaks nii distsiplinaarmenetluse, kontrolli kui ka teenistusliku järelevalve läbiviimist ja juhendmaterjale. Samuti peab PPA täiendama valdkondlike osakondade põhimäärusi teenistusliku järelevalve läbiviimise regulatsiooniga ning ühtlustama prefektuurides teenistusliku järelevalve korraldamise ja läbiviimisega seonduvad regulatsioonid ja praktikad. Samas on PPA-l vaja läbi vaadata oma juhtimismudel ja -korraldus tervikuna.

Siseministeeriumi hinnangul tuleb PPA-l muuta distsiplinaarmenetluse juhendit selliselt, et distsiplinaarmenetluse lõppotsuses väljenduks otsuse tegija selge tahe ning lisada järelevalve ettepaneku täitmise üle. Samuti tuleb anda õigus määrata distsiplinaarkaristusi peadirektorist madalama astme juhtidele.

Teenistusliku järelevalve kokkuvõttes esile toodud järeldustes ja ettepanekutes viidatud puudused tuleb kõrvaldada 1. märtsiks 2013. Puuduste kõrvaldamise eest vastutab PPA peadirektor.

Teenistusliku järelevalve läbiviimise eesmärgiks oli välja selgitada, kas PPA sisekontroll ja juhtimine on korraldatud efektiivselt ja otstarbekalt, et tagada igakülgne ja objektiivne reageerimine ametnike teenistusalastele rikkumistele. Samuti selleks, et selgitada välja, kas teenistusalaste ülesannete täitmise regulatsioon ja korraldus tagab nende õige ja õigeaegse täitmise.