"Erakonna juhi kandidaatide teema on kindlasti põnev, ent sellega on aega," kommenteeris Ligi Kallase öeldut. "Seni kõlanud nimede taga on väga erinevad inimesed ning mind või Rein Langi on nimetatud haruharva."

Ligi on nõus, et erakonna esimees peab olema kirglik ideede eest võitleja, mitte kõigile meeldija. "Ent see protsess ei lähe võitluseks võimu pärast," ütles Ligi. "Valik tehakse ikka erakonnas settiva tungiva soovi peale."

Poliitikute tegelikke sõnu pole meedias võimalik ära tunda

Ligi sõnul ei tunne ta aga Siim Kallase intervjuud hommikustes meediakajastustes ära, viidates ilmselt sellele, et meedia moonutab tegelikkust. "See ongi üks selle aasta eripärasid – tegelikku poliitikat ega poliitikute sõnu ei ole sel aastal meediast olnud tihti ära tunda võimalik," lausus Ligi. 

Ligi tunnistas, et luges intervjuud Siim Kallasega sooja tundega. "Meie vaade suurele pildile ja majanduspoliitikale langeb väga hästi kokku," ütles ta. "Eks meil ole see eelis, et saame asju ka eemalt vaadata ning võrrelda."

Eestil läheb Ligi sõnul Euroopa kehva keskkonna taustal hästi ja riik on olnud ka hästi valitsetud, kuid kodumaised hinnangud on absurdsed, masendavalt negatiivsed ja kurjust täis.

"Harta kohta ütleksin otsekohesemalt, see oli piinlik kurioosum, sisuliselt kohalik versioon maia „maailmalõpust“, ent täiesti abitu nii olukorra kirjeldamisel kui lahenduste pakkumisel," kritiseeris Ligi Harta 12. Siim Kallas on seisukohal, et Harta 12 autorid tegid oma avalduse pisut kiirustades.

Ligi sõnul ei õigusta sellist teksti mingid vabandused kiirustamisest. "Demokraatia ei ole retoorilise rapsimise asi, mistõttu au presidendile ta rahustava sõna eest," ütles rahandusminister.

Siim Kallas ütles intrevjuus Eesti Päevalehele, et tema arvates on katastroofiliselt ohtlik tee see, et  probleemi nähakse nendes inimestes, kes kritiseerisid Reformierakonna juhtide tegevust. Ligi eraldaks siin suure pildi adekvaatsuse ja saatanaid peitvad detailid. Viimaseid näeb tema sõnul eemalt läbi meediasousti.

"Inimesed, kes tänavuse skandaaliga kõige rohkem positiivset kuulsust teenisid, teadsid, et mitmed detailid (ämm, sularaha, maaost), mille valelikena näitamisega nad kogu Eesti poliitikat valelikuna välja lasksid paista, olid tegelikud," ütles Ligi.

Ligi ise ei ole erakonna ühe juhina pidanud ümber muutma ühtki oma hoiakut tänavuse skandaali kohta.

"Täpselt nagu ütlesin mais, ütlen ka praegu: ilmselt on teiste inimeste nimel annetamist olnud, aga kõigis erakondades, ent praeguseks on karmistatud regulatsioone," kordas Ligi juba varem öeldut. "Selline annetamine ei ole tähendanud riigi poliitika ostetavust, küll aga soovimatust end avalikult erakondadega siduda - isiklikel, perekondlikel, ärilistel või poliitilistel põhjustel." 

Süsimusta näitamine

Rahandusminister leidis kokkuvõttes, et kõige halvem on olnud tegelikkuse reaalsusega võrreldes süsimustana näitamises. "Toda mustana näitamist on tänavu nautinud nii meedia, paar sisemist outsiderit kui hoopis tõsisemate rahastamisprobleemidega konkurendid," sõnas Ligi.

"Fakt on, et erakonna liidrid ei peaks lugema sisekriitikat kõigepealt ajalehest ja et kriitika ei pea olema reaalsust valelikult moonutav," ütles Ligi. "Aga fakt on ka see, et kevadel saanuks erakond paremini reageerida." 

Nimelt avaldas Silver Meikar 22. mail Reformierakonna varjatud rahastamist paljastava artikli ajalehes.

Ligi rõhutas Siim Kallase tähelepankut, et kriminaalasja korral kaob võimalus nõuda teadjalt täielikku avameelsust, kohtuasja ähvardusel lasub inimesel vajadus end kaitsta ning näiteks süütugi tunnistaja jutt võib kõlada tarbetult kahtlaselt.