Ergma sõnul oli poliitikas rahutu aasta. Naljaga pooleks ütles ta, et väga sageli aetakse seda liigaasta kaela. „Oli liiga palju niisugust asja, mille pärast ma tõmbaksin silmad maha,“ tunnistas Ergma ja vastas jaatavalt saatejuhi Kärt Anvelti küsimuse peale, kas tal on häbi.

„Mul on tõesti häbi nende poliitikute pärast, kes ei suuda aru saada kuidas käituda,“ rääkis Ergma. „Räägitakse, et te kõik olete sellised, aga ei ole me kõik sellised. Kahjuks on üks või kaks inimest, kes käituvad situatsiooni adumata.“

Ehkki Ergma ei nimetanud saates nimesid, kuid saatest võis aru saada, et ta mõtles Priit Toobalit.

Ergma möönis, et inimesed võivad eksida, aga tema sõnul on õige, et kui inimene on midagi teinud, siis tuleb see otsekohe üles tunnistada. Tema meelest oleks Reformierakonna rahastamise skandaali puhul tulnud justiitsminister Kristen Michalil kohe käituda nii, nagu käitus Signe Kivi omal ajal – ametist tagasi astuda.

„Kui inimene tunnistab kaks aastast hiljem midagi üles, siis minu jaoks ei ole see kangelastegu, see on arusaamatus,“ ütles Ergma, mõeldes siin Silver Meikarit. „Sõnumitooja on sõnumitooja siis, kui ta toob sõnumi kohe.“

Demokraatia kriisi ei ole

Ergma ei ole nõus sellega, et Eestis on demokraatia kriis. „Ärme räägime suuri sõnu,“ sõnas Ergma, kuid tunnistas, et meil on kindlasti tõsised probleemid mõningate erakondadega. Reformierakonna ebaõnnestumise põhjus oli tema sõnul see, et jäädi lootma, et valijad annavad andeks, nagu seda teevad Keskerakonna valijad. Kuid kahe erakonna toetajate vahe on tema sõnul selles, et ühed on nõudlikumad kui teised.

„Kui sa lubad palju ja ütled, et sa oled puhtam, kaunim ja ilusam, siis on ka sinu vastu nõudlikkus suurem,“ sõnas Ergma ja meenutas ka Res Publicat, mille liikmena tema ise poliitikasse tuli.

„Ühele seltskonnale läheb korda, mis tema erakond teeb ja teisele vähem,“ sõnas Ergma. Keskerakonna toetajad on tema sõnul veendunud, et kõik, mida nendele patuks pannakse, on nende kiusamine.

Ergma ei eitanud, et Keskkerakonna juht Edgar Savisaar on karismaatiline, kuid see on tema sõnul juba armastuse ja mittearmastuse küsimus. „See on juhiarmastus,“ möönis ta, kuid lisas, et enamikke teisi erakondi vaadatakse ikka kui tervikut.

Elamislubade skandaalist ei saa IRL kunagi lahti

Oma erakonna kohta ütles Ergma, et IRL ei saa kunagi lahti elamislubade skandaalist, aga samas on tal hea meel, et toonane erakonna juht Mart Laar kiiresti tegutses ja skandaaliga seotud Nikolai Stelmachi ja Indrek Raudse erakonnast välja heitis.

„Mul oli väga kahju, et erakonnas juhtus niisugune asi,“ ütles ta. „Inimesed, kes tulevad poliitikasse, peavad aru saama, mis on vastutus. Kui sa tuled poliitikasse, lõpeta äri ära,“ soovitas ta. Kui inimene seda ei suuda, siis on see Ergma sõnul ahnus.

Ergma sõnul peab erakond tegema otsuseid kiiresti. „Jää iseendaks ja ära luba liiga palju,“ kõneles ta. „Parem ole lubadustes tagasihoidlikum. Taktikaliselt võid sa võita, aga strateegiliselt võid sa väga kiiresti kaotada.“

Uueks aastaks soovis Ergma kõigile, et inimesed üksteisele rohkem naerataksid.