„Demokraatia kõige suurem oht on teovõimetu demokraatia. Demokraatia on aga riigijuhtimise mudel, mis on osutunud pikas perspektiivis kõige toimivamaks. Demokraatia tähendab teatud mängureegleid. Demokraatia kõige suurem tugevus on enamuse võim, mis väljendub valimiste kaudu,“ rääkis Kallas intervjuus Eesti Päevalehele.

„Nõrkus on see, et vähemus sellega kunagi ei lepi. Kui vähemuse mitteleppimine on legitiimne – sa oled opositsioonis, töötad end üles ja tuled alternatiivina uuesti –, on väga hästi. Aga muude teede otsimine on väga suur probleem. Näiteks kommunistid on alati täielikult ignoreerinud enamuse võimu – nad on alati olnud vähemuse võim, kuid on seda taganud mittedemokraatlike vahenditega,“ lisas ta.

„Teine on avalikkus. Räägitakse, et erakonnad on pahad. Aga kas te teate, mida näiteks Hiina liider mõtleb? Ei tea. Seda aga teatakse, mida mõtleb Siim Kallas, Mart Laar või Edgar Savisaar. Nii et demokraatiale aseainet leida on raske, aga muidugi me võime alati arutada, mis on täiuslikum variant,“ kõneles Kallas.

„Alles me tähistasime 20 aasta möödumist Mart Laari esimese valitsuse ametisse astumisest ja sellel konverentsil selgus meie kõigi jaoks, kui palju tegi see valitsus tegelikult ära asju, milleta tänast Eesti Vabariiki poleks olemas. Aga tuletage meelde, kuidas 1994. aastal rünnati Laari, rünnati seda valitsust!“ jätkas ta.

Kallas nentis, et kogu aeg tekivad meeleolud, et vaat nüüd on kõik ja tuleb valitsus kukutada.

Täismahus intervjuud saate lugeda tänasest Päevalehest!