1. jaanuaril jõustub üle 200 uue seaduse ning kui mõned neist võivad olla tobedad või ajast maha jäänud, on teised, nagu näiteks samasooliste abielude lubamine Marylandis, pävinud aasta jooksul üleriiklikku tähelepanu, teatab Fox News.

Järgnevalt toome ära mõned 2013. aastal USA-s jõustuvad seadused:

- New York: Alates järgmisest nädalast muutub ebaseaduslikuks elektrooniliste sigarettide müümine alaealistele. Osariigi seadus keelab sigarite, sigarettide ja närimistubaka müümise alla 18-aastastele ning jaemüüjaid võib selle eest trahvida 1000 dollariga.

- Illinois: Selle osariigi seadusandjatel olid käed lõppeval aastal tööd täis. Kõigepealt anti mootorratturitele luba sõita läbi foori punase tule alt. Mootorrattad ja jalgrattad ei ole tavaliselt piisavalt rasked, et teepinnas olevad sensorid vahetaksid foori punase tule rohelise vastu ning nii jäävad paljud kaherattaliste sõidukite juhid ristmikele kinni ja peavad ootama suurema sõiduki saabumist. Kui mootorrattur saabub ristmikule ning talle põleb punane tuli või vasakpöörde nool ning ta ootab rohelist tuld kaks minutit või rohkem, võib ta igati seaduslikult punase tule alt läbi sõita, kui tee vaba on.

Lisaks sellele keelasid Illinoisi seadusandjad tööandjatel tööle kandideerijatelt Facebooki ja Twitteri salasõnade küsimise.

Illinoisist sai ka esimene sisemaaosariik, kus kehtestati täieulatuslik keeld haiuimedega kauplemisele.

- California: Võeti vastu seadus, mis keelab jahimeestel koertega mustkarude ja ilveste tagaajamise.

Californias anti ka roheline tuli arvuti juhitud sõidukitele. Neid sõidukeid võidakse katsetada avalikel teedel, kuid ainult siis, kui nendes istub inimene, kes võib vajaduse korral juhtimise üle võtta.

- Kentucky: Vasevarastel muutub raskemaks varastatud materjali müümine. Uue seaduse järgi ei tohi kokkuostukeskused enam vase eest sularaha kätte anda, vaid metallimüüjale saadetakse postiga tšekk.

Samuti võeti vastu seadus, mis kehtestab karmimad karistused neile, kes lasevad loodusesse lahti metssigu. Kentucky kasvav metsseapopulatsioon on ohuks põllumajandusele, looduskeskkonnale ja inimeste tervisele, ütlevad eksperdid.

Kentucky põhiseadusest eemaldati hiljuti juhised USA kodusõjas lõunaosariikide poolel võidelnud sõduritele pensionide maksmiseks.