"Ma ei tea endiselt, [kas kandideerida]. Kuid miski minus soovitab mitte kandideerida," ütles Monti usutluses, mis ilmus pühapäeval päevalehes Repubblica, vahendas BNS.

Kuna Montit toetavad Euroopa liidrid, katoliku kirik ja turud, soovitatakse tal kandideerida 24.-25. veebruaril toimuvatel valimistel, et Itaalia uuesti võlakriisi ei libiseks. Samuti hoiaks ta sellega ära skandaalse endise peaministri Silvio Berlusconi võimaliku naasmise.

Aga pärast mitu päeva kestnud spekulatsioone, et Monti on valmis valimisheitlusse minema, on analüütikud meelt muutnud ja leiavad, et teda vaevlevad kahtlused.

Kui ta otsustab valimiskampaanias osaleda, on tema rivaaliks praegune favoriit Pier Luigi Bersani.

Kuigi Monti ei saa eluaegse senaatori seisuse tõttu valimisnimekirjas olla, on teda võimalik valitsusse kaasata, muuhulgas ka peaministri või rahandusministrina.

Monti seljatagune koosneb suuresti tsentristlikest väikeparteidest, mis loodavad, et ta neid kampaania ajal toetab. Kuid hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt ei suurendaks ta nende toetust piisavalt, et Berlusconit võita.

Kuigi Montit on kiidetud finantsturge rahustanud reformikava eest, on tema populaarsus langenud 62 protsendilt ametisse asumise järel 33 protsendini selle kuu alguses.

Osa vaatlejaid usub, et Monti ei soovi riskida välismaal väljateenitud austuse kaotamisega räpases valimisvõitluses osaledes.

Kui Repubblica ajakirjanik küsis Montilt, kas ta ei karda loobumisega avada teed Berlusconile, vastas Monti: "Kas on võimalik, et ta valitakse kuuendat korda ametisse? Olles näinud, millist kahju ta on teinud Itaalia majandusele ja riigi usaldusväärsusele?"

Berlusconi mõisteti oktoobris süüdi maksupettuses ning ta on kohtu all alaealise prostutuudiga vahekorras olemise ja võimu kuritarvitamise eest. Sellest hoolimata on ta alustanud hoogsat kampaaniat Monti majanduspoliitika vastu.

Osa meediaväljaandeid leidis, et Monti näitab oma plaane varjates taas üles talle iseloomulikku ettenägelikkust. Kuid suuretiraažiline Corriere della Sera arvas, et "parteid põgenevad nüüd Monti platvormi eest", sest tema kasinusmeetmed on tavalisi itaallasi raskelt tabanud.