"Alžeeria oli 132 aasta vältel allutatud sügavalt ebaõiglasele ja jõhkrale süsteemile," ütles teist päeva Alžeerias visiidil viibiv Hollande parlamendis kõneldes, teenides ära saadikute aplausi, vahendab BNS.

"Sellel süsteemil on nimi: see on kolonialism ja ma tunnistan kannatusi, mida kolonialism alžeeria rahvale põhjustas," jätkas ta.

Hollande meenutas näidetena suuremast ülekohtust alžeerlaste vastu Guelma, Kherrata ja Setifi veresauna, kui Prantsuse väed Teise maailmassõja lõpus puhkenud rahvarahutused julmalt maha surusid. Ohvrite arv ulatus tuhandetesse.

"8. mail 1945, kui maailm võidutses julmuse üle, unustas Prantsusmaa oma universaalsed väärtused," tõdes Hollande.

Prantsuse presidendi sõnul "tuleb tõtt rääkida ka olukorrast, milles Alžeeria koloniaalsüsteemist vabanes, sõjast, mille nime Prantsusmaal pikka aega ei nimetatud - Alžeeria iseseisvussõjast".

"Meie kohus on rääkida tõtt vägivallast, ebaõiglusest, massimõrvadest ja piinamistest... Tõe väljaselgitamine on kohustus, mis seob alžeerlasi ja prantslasi. Sellepärast on hädavajalik, et ajaloolastel oleks juurdepääs arhiividele."

Hollande ütles kolmapäeval Alžeeriasse saabudes, et ta ei tulnud koloniaalperioodil sooritatud kuritegude eest andeks paluma. Ta rõhutas aga, et tähtis on olnut tunnistada, sest ainult nii on võimalik alustada uut ajajärku kahe riigi suhetes.