11. septembril toimunud rünnakus hukkusid USA suursaadik Liibüas Christopher Stevens ja veel kolm ameeriklast. Siseraporti hinnangul viisid inimeste hukkumiseni ebaadekvaatsed turvameetmed, vahendab BBC News.

„Aruandekohustuse hindamise nõukogu uuris nelja ametniku tegevust, kellest kolm töötab diplomaatilise julgeoleku büroos ja üks Lähis-Ida ja Aasia asjade büroos,“ teatas USA riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland. „Sekretär aktsepteeris Eric Boswelli otsust tagasi astuda... Kolm ülejäänud isikut vabastati nende praegustest ülesannetest.“

USA meedia teatel on nende kolme hulgas üks Boswelli asetäitjatest Charlene Lamb ning abiriigisekretäri asetäitja Magribi küsimustes Raymond Maxwell.

Suursaadik Stevens suri suitsu sissehingamise tagajärjel, kui jäi üksi põlevasse hoonesse lõksu, pärast seda kui relvastatud mehed olid konsulaadi hoonetekompleksi rünnanud.

Raportis kritiseeriti läbipaistvuse, vastutustunde ja juhtimise puudumist riigidepartemangu teatud kõrgete ametnike hulgas. Samas ei leitud, et mõni isik oleks otseselt valesti käitunud või tahtlikult oma ülesanded täitmata jätnud.

Leiti, et USA personal tegutses julgelt ning oli valmis riskima eluga, et kaitsta kolleege pea väljapääsmatus olukorras.

Benghazi missiooni probleem oli raporti järgi ressursside puudus. Lootmine relvastatud, kuid kehvade oskustega kohalikele meestele ja lepingulistele turvameestele oli valearvestus.