Kõige kergem on muidugi külmetust vältida. Siduda tuulisel päeval kaela sallid ja otsida välja talvemütsid ja –joped. Ilmad on juba päris külmaks läinud ja ega nad veel niipea tagasi soojaks ei lähe. On viimane aeg oma talveriided välja otsida kui sa seda juba teinud ei ole.

Paljud noored ei taha mütse, salle ja kindaid kanda, ilmselt moe pärast, kuid noored mõelge nüüd hästi järele, kas on parem kui lähed esmaspäeval mütsita, sallita ja kinnasteta kooli ja oled kogu ülejäänud nädala haige või kui lähed ilusti mütsi, salli ja kinnastega ja saad terve nädala tervist nautida. Müts on kui helkur, mis võib päästa tervise. Kui helkur päästab pimedal ajal elu, siis müts, sall ja kindad päästavad külmal ajal tervise. Palja peaga, lahtise kaelaga ja paljaste kätega on väga kerge külmetada.

Kui sa külmetust vältida ei suuda ja ikkagi haigeks jääd, siis tuleb külmetus kiiresti seljatada. Kes ikka tahab kaua haige olla? - Kõlab nagu mõni tobe ravimireklaam. Vahel see ei olegi nii raske kui kohe algusest peale õigesti toimida, kuid ravimitest siinkohal küll kasu ei ole. Kindlasti pole mõtet minna apteeki ja endale coldrexi või muid külmetusvastaseid jooke või tablette kokku osta. Enamus ravimid ei teegi midagi head. Vaadates nende kõrvalmõjude nimekirja, siis tuleb ju sedasi välja. Tahad nohu ravida, aga saad hoopis seljavalu. Ma ei püüa oma jutuga mitte ravimeid rünnata, vaid teadustada, et haiguse ravimisel ei ole ravimid kõige tähtsamad. Ei ole veel sellist imeravimit, mis võtaks nohu ära kohe peale esmakordset kasutust. Minu arvates on ikka targem oma koduste vahenditega külmetuse vastu võidelda või lasta organismil endal külmetus surmata.

Mõned soovitused kuidas külmetusest kiiresti jagu saada.

1. Joo palju sooja jooki. Väga hea on soe mee ja ingveri tee. Sidrun on samuti väga hea lisa.

2. Söö palju tervislikku toitu ja väldi magusat. Magusa asemel söö puuvilju nt. õunu, pirne. Väga hea on ka küüslaugu ja meesai. Kui sa küüslauku ei kannata, siis söö sibulat. Midagi vitamiiniderikast tuleks tarbida. Väga hea on ka kapsas!

3. Veendu et sul on soe. Ürita öösel nö haigus välja higistada. Pane paksud riided selga ja kannata see üks öö palavust, aga vaata, et sa tuuletõmbuse kätte ei satuks. Pane villased sokid jalga ja higista. Võibolla oled juba homme terve. Kanna villaseid sokke ka päeval. See aitab. Kindlasti hoia jalad soojas!

4. Kui kõhuga on midagi lahti, siis on mustikad ja kuivikud parimad abimehed. Mannapuder mustikatega samuti ja lisaks on see ka väga maitsev.

5. Puhka ja lase kehal haiguse vastu võidelda. Väldi füüsilist pingutust. Sinu organism on tugev! - Pea seda meeles.

Tuleb välja, et terveks saamiseks ei pea sa meeletult kurgukomme ja coldrexi kuuma jooki lürpima. Pealegi on ravimid nüüdisajal ka väga väga kallid. Koduste vahenditega end ravides hoiab sa kokku raha ja samuti ei pea sa ka mingeid kibedaid tablette või siirupeid tarbima.