Oviir ütles riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et riigikontroll tutvus materjalidega ja on leidnud mõned tingimuste rikkumised. Näiteks tõi ta selle, et alltööettevõtjana on kasutatud projekti partnerid ning valminud filmid ei ole olnud eetris ettenähtud prime time ajal.

Oviir selgitas, et kui prime time on televisoonis kella 18-23ni, siis tegelikult võib neid filme näha teleeetris kanalis 3+ pühapäeva hommikul. „Kindlasti ei ole see prime time,“ sõnas Oviir, kes viitas Emori uuringutele, mille järgi on pühapäeva hommikuti kanalil viis korda vähem vaatajaid.

„Siit jõuame raha kasutamise tulemuslikkuse probleemi juurde,“ sõnas Oviir. „Julgen sügavalt kahelda, kas see filmidele kulutatud 77 285 eurot lõimumisele kaasa aitab.“

Reformierakond mõõdetavat hüve ei saanud

Oviir on seisukohal, et kui riigikogu liikmed poleks seda teemat tõstatanud, poleks need filmid üldse tähelepanu leidnud. Oviiri sõnul on filmid ja kogu tekitatud kära süvendanud lõimumisteema politiseeritust.

„Reformierakonna reitingule ei ole need filmid kasu toonud, samuti ei usu ma, et eelseisvatel valimistel otsustatakse just tänu nendele filmidele Reformierakonna poolt hääletada,“ ütles Oviir ja lisas, et seetõttu ei ole Reformierakond mõõdetavat hüve saanud.

Oviiri sõnul pole keelatud mitte erakonda kuulumine, vaid ametiülesannete täitmisel kellegi soosimine lähtuvalt erakondlikust kuuluvusest. Oviir ütles, et kahetsusväärselt on MISA puhul just vastupidi.

„Nõustun Jürgen Ligiga, kes ütles, et see asi näeb näru välja,“ kõneles Oviir riigikogule. „Demokraatlikus riigis ei pea asi, mitte ainult olema aus, vaid ka näima aus. See asi ei näi aus.“

Oviir leidis, et kui 18 filmist 8 puudutab reformierakondlasi, siis ei näe asi hea välja. Samuti märkis ta, et kui hindamiskomisjoni liikmetest kaks, kes kuuluvad Reformierakonda, ei oleks andnud kõrgeid hindeid Inforingi projektile, siis poleks seda projekti rahastatud ja raha oleks antud teistele taotlejatele, kuna teistelt komisjoni liikmetelt said teised projektid kõrgemad punktid.

Oviir tsiteeris ühele teisele projektitaotlusele sama hindamiskomisjoni liikme poolt kirjutatud märkust: „Lauri Vahtre antud juhul ei ole eriti sobilik kuju, kuna ta on otseselt seotud poliitikaga“.

MISA-l on palju õppida

„Usun, et MISA-l on siin palju õppida,“ rääksi Oviir, kelle sõnul viitab MISA juhtum ka laiemale probleemile, mis puudutab kõiki nõukogusid ja nende mehitamispoliitikat. „Kas asjaolu, et poliitikud istuvad nõukogudes, muudab otsused kompetentsemateks?“ küsis Oviir.

Vastates riigikogu liikmete küsimustele leidis Oviir, et sellest juhtumist ei võida ei Reformierakond, MISA ega Eesti lõimumispoliitika.

Oviir on seisukohal, et kultuuriminister oleks pidanud saatma MISAsse erikontrolli, kes oleks detailideni lahti kirjutanud ja analüüsinud situatsiooni. Oviir viitas ka nädal tagasi kultuuriministri vastustele riigikogu liikmete samadele küsimustele, mis tema sõnul teatud osas erinevad riigikontrolöri vastustest.

„Kõik need inimesed, kes filmides osalesid, väärivad kindlasti tähelepanu ja palju paremates filmides,“ lisas Oviir oma isikliku arvamuse.

MISA ja Inforingi projekt lõpeb järgmise aasta jaanuaris ja alles seejärel on võimalik projekti hinnata.

MISA rahadega valmis Inforingil 18 filmi, millest kaheksas osalevad Reformierakonna poliitikud.