"Olud on rasked, aga nüüdseks stabiliseerinud," ütles Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson Delfile.

Nädalavahetusel oli Lümanda valla inimestel Tiitsoni sõnul mõtet pigem kodus püsida - Karala piirkonnas taastati elektrivarustus pühapäeva hilisõhtul, kuid mitmed Lümanda valla elanikud on siiani (esmaspäeva pärastlõunani) elektrita.

"Mõned piirkonnas on lausa kolmapäevast olnud vool ära, olud on tõesti rasked," ütles vallavanem.

Kuna lund on pidevalt juurde sadanud ning ilm on väga tuisune, on Lümanda vallas palju raskesti ligipääsetavaid kohti. Tuisupealsetel aladel on teedele tuisanud kohati kahemeetrised hanged ning lahtilükkamine ja -puhumine võtab füüsiliselt palju aega.

"Suure tuisuga polnud mõtet lükata, tegime vaid avariitöid. Neil majapidamistel, kellel oli eriolukord, lükkasime tee lahti, kuid õige pea olid need taas kinni tuisanud," ütles Tiitson.

Esmaspäeva lõuna paiku sai tuisu vaibudes siiski lume lahtilükkamistöödega algust teha.

Vallavanema sõnul on nii lumelükkajad kui ka vallaametnikud elanikega pidevas kontaktis, ühestki avariiolukorrast täna teatatud ei ole. "Kõik mehed on väljas, kuid kuna tuisuvaalud on tihedad, võtab nende lahtikaevamine kauem aega, kui lihtsalt teede lumest lahti lükkamine," lisas Tiitson.

Saaremaal põhjustas lumeuputus nädalavahetusel mitmeid elektrikatkestusi, mistõttu oli pea pool saare elanikest eelmisel reedel ja laupäeval elektrita.

Peamiselt puudus reedel vool Saaremaa lääne- ja põhjaosas, traatide jäätumisest tingitud voolukatkestusi oli ka neljapäeval.

Tihe lumesadu põhjustas ka nädal tagasi üle Saaremaa taas suuri elektrikatkestusi, mil oli rivist väljas 140 alajaama ning elektrita 1225 majapidamist