"Eestis on inimeste eluasemega seotud sundkulutused leibkonna liikme kohta liiga suured. Maamaksu kaotamine on kõige otsesem meede, et eluaseme püsikulutused väheneksid, jättes koduomanikele aastas kätte kokku 13 miljonit eurot," leidis riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.

Samuti ei nõustu Sester sellega, et kõrge maamaks oli probleemiks justkui rikastele ja tavalisi Eesti inimesi see ei puudutanud. "Tõepoolest, leidub inimesi, kelle jaoks oli maamaks küllaltki marginaalne maks, kuid teisalt jälle paljude jaoks, seda eriti Tallinna põlisasumites, oli see ebaõiglaselt kõrge," tõi Sester näite, et Nõmme linnaosas tuli maksta maamaksu 1160 m2 suuruse krundi eest ligi 330 eurot. "Ei saa kuidagi väita, et Nõmmel justkui ainult rikkurid elaksid," kommenteeris ta.

Riigi maksupoliitika ei peaks peredelt võtma võimalust ka korteri asemel pereelamut soetada või vastupidi: maksupoliitika ei tohi sundida kedagi sundkäiguna oma elamust loobuma, toonitas riigikogu saadik.

Sesteri sõnul on IRL kategooriliselt ka selle vastu, et kehtestataks erinevaid varamakse. "On ebaõiglane, et inimene peab maksma mitu korda juba väljaostetud korteri või maja eest," rõhutas ta.

Toomas Annus rääkis täna meedias, et kodude maamaksuvabastust ei saa nimetada kodukulude langetamiseks, vaid igale intelligentsele inimesele on selge, et selle eesmärgiks on nöökida Tallinna linna ja muuta see riigieelarvest veel sõltuvamaks.

Ehitusettevõte Merko asutaja Toomas Annus leidis, et maamaksu kaotamisega muudeti rikaste inimeste kodukulud samasuguseks inimestega, kes tulevad niikuinii vaevalt ots otsaga kokku.