Väike kiisupoeg või karvane kutsikas tundub küll väga armas kingitus olevat, kuid paraku tehakse sellega nii loomale kui kingisaajale pigem halba kui head, teatavad loomakaitsjad.

Meediast ja filmidest jääb teinekord mulje, justkui oleks loom pühade ajal südantsoojendav ja parim kingitus. Tegelikkuses võib aga taoline tegu lihast ja luust „kingitusele“ kaasa tuua vaid traagilised tagajärjed. Looma ei tohi kunagi võtta hetkeemotsiooni ajel või kinkida inimesele, kes pole selleks valmis.

Loomaomanikuks hakkamisel peab inimene arvestama kõikide kaasnevate kohustuste, ka rahaliste kulutustega ja sellega, et loomaga tegelemiseks tuleb leida piisavalt aega. Lemmikloomaga ollakse seotud pikki aastaid ning ta vajab kogu elu vältel armastust, tähelepanu ja pühendumist.

Nii mõnedki inimesed soovivad looma kinkida oma lapsele. Sellega paraku luuakse ettekujutus elusloomast kui järjekordsest mänguasjast, millest peagi tüdinetakse. Lisaks poleks ka isegi kõige tublim ning osavõtlikum laps võimeline tagama loomale eluks vajalikke tingimusi. Seetõttu peavad vanemad lapsele lemmikut kinkides endale siiski teadvustama, et tegelikult jääb loom eelkõige ikkagi nende vastutusele.

Loomakaitse liit kutsub ka lemmikloomadega äritsevaid kauplusi üles näitama loomasõbralikkust ning peatama pühade ajaks lemmikute müük, et vältida emotsioonidest lähtuvaid impulssoste.