Saksamaa moslemite koordinatsiooninõukogu (KRM) esitles kolmapäeval raportit terrorirühmituse natsionaalsotsialistlik põrandaalune (NSU) tegevuse ebaõnnestunud uurimise kohta, vahendab The Local.

Saksa moslemid väidavad, et läbikukkumine, mille tõttu ei suutnud võimud ära hoida üheksa immigrandi ja ühe naispolitseiniku tapmist kümne aasta jooksul, ei olnud juhuslik, kirjutas ajaleht Frankfurter Rundschau neljapäeval.

KRM-i hinnangul oli mõrvade uurimine eelarvamuslik, mis tuleneb moondunud arusaamast islamist ja moslemite laialt levinud stigmatiseerimisest.

Nõukogu läheb isegi nii kaugele, et nõuab Saksamaa võimude ja ametnike denatsifitseerimist ning et kõik vastutavad võimukandjad ja poliitikud tunneksid paremäärmusliku terrorirakukese avastamata jäämise tagajärgi.

Kui Saksamaa tahab kuritegude tõsidust tunnistada, peaks ta korraldama NSU ohvritele iga-aastaseid mälestusüritusi, teatas nõukogu, ning rääkima lastele kooli ajalootundides mõrvadest kui „probleemist, mis tuleneb natsiminevikust“.

„Need, kes mõrvasid moslemeid täna, mõrvavad homme neid, kes neile ei kuuletu,“ ütles KRM-i pressiesindaja Erol Pürlü.

Edasi nõuab KRM, et kuritegude statistikas loodaks eraldi kategooria islamivastastele rünnakutele ning et ametnikud lõpetaksid sõnade „islamist“ ja „islamism“ kasutamise radikaalsele islamile viidates.

Pürlü rõhutas samas, et nõukogul ei ole kahtlust, et Saksamaa on toimiv demokraatia ning kiitis parlamendi NSU uurimiskomitee tööd, mille eesmärk on uurida Saksa võimude tegematajätmisi selle juhtumi juures.