Riigikogu õiguskomisjoni hinnangul ei ole põhjendatud olukord, kus politsei- ja piirivalveameti peadirektoriks võib nimetada mistahes riigiasutuse juhi, hoolimata asutuse suurusest või seotusest siseturvalisuse valdkonnaga, kuid erasektorist tulnud tippjuhid on politsei- ja piirivalveameti peadirektori kandidaatide hulgast välistatud, teatas valitsus.

Õiguskomisjoni ettepaneku kohaselt muudetakse politsei ja piirivalve seadust selliselt, et politsei- ja piirivalveameti peadirektori kandidaat võib tulla erasektorist, kui kandidaadil on pikaajaline suure organisatsiooni juhtimise kogemus. Kandidaadilt, kes varem on töötanud siseturvalisuse-, julgeoleku- või justiitssüsteemis, suure organisatsiooni juhtimise kogemust ei nõuta vaid piisab, kui tal on pikaajaline juhtimiskogemus.

Sarnaselt kehtiva korraga võivad politsei- ja piirivalveameti peadirektori ametikohale kandideerida ka vastavaid poliitikaid kujundavate ministeeriumide tippjuhid (minister, kantsler, asekantslerid, osakonnajuhatajad) ning siseturvalisust tagavate asutuste juhid, juhi asetäitjad ja osakonnajuhatajad.

Muudatused on kavas jõustada 1. jaanuarist 2013. 28. veebruaril 2013. lahkub ametist praegune politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt, tema järeltulija leidmiseks tuleb avalik konkurss.