USA, Euroopa riigid, Kanada ja teised on selle poolt, et interneti reguleerimisest tuleb hoiduda, kuid Venemaa, Hiina ja mitmed araabiariigid tahavad selle üle kehtestada valitsuste suurema kontrolli, vahendab Reuters.

Rahvusvahelise telekommunikatsiooni liidu (ITU) 150 liikmesriigi esindajad on viimased kaheksa päeva Dubais uue kokkuleppe üle läbirääkimisi pidanud. Eelmine kokkulepe sõlmiti 1988. aastal enne interneti laialdast levikut ja on seega vananenud.

Venemaa ettepaneku järgi oleks riikidel lubatud internetilehekülgi blokeerida ning võtta omale kontroll internetiaadresside väljastamise üle. Praegu kontrollib internetiaadresside väljastamist sõltumatu organisatsioon ICANN, millel on leping USA kaubandusministeeriumiga.

ITU pressiesindaja teatas, et Venemaa plaan on nüüdseks kõrvale heidetud.

„Paistab, et venelased ja hiinlased hindasid ennast üle,“ ütles Ameerika küberkaitseekspert Jim Lewis strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskusest.

USA suursaadik Terry Kramer tervitas venelaste otsust plaan tagasi võtta. „Need küsimused on jätkuvalt laual, et arutada neid teistes vormides konverentsi ülejäänud aja jooksul,“ hoiatas aga Kramer.

Kõrvale jäetud ettepanekule olid oma allkirjad andnud ka Hiina, Saudi Araabia, Alžeeria, Sudaan ja Araabia Ühendemiraadid. Viimane nõudis, et dokumenti tagasi ei võetaks.

Ühe lääne delegaadi sõnul on aga olemas mitmeid sarnaseid ettepanekuid ning ühe tagasivõtmine võib olla lihtsalt manööverdamine.

ITU-s võetakse otsused tavaliselt vastu konsensuse alusel, kuid mõlema poole järeleandmatuse korral võib asi minna hääletusele, kus USA võib koos liitlastega vähemusse jääda.

USA seisukoht on, et internetil läheb kõige paremini minimaalse riikliku sekkumisega. USA soovib, et nii see ka jätkuks, sest paljud ette pandud muudatused kokkuleppes lubaksid valitsustel piirata sõnavabadust, vähendada anonüümsust ja tsenseerida interneti sisu.

Venemaa koos liitlastega kinnitab, et vajab uusi õigusi, et võidelda küberkuritegevusega ja kaitsta võrke.

Läbirääkimised jätkuvad reedel.