HSBC tunnistas varem sel aastal pärast USA senati juurdlust, et rahapesu kontroll on pangas nõrk. Eelmisel kuul teatati, et pank on kõrvale pannud 1,5 miljardit dollarit kokkuleppelise või määratava trahvi maksmiseks, vahendab BBC News.

Samasugune, kuigi palju väiksemat rahasummat sisaldav kokkulepe on sõlmitud ka teise Briti pangaga Standard Chartered, mis maksab USA sanktsioonide rikkumise eest 300 miljonit dollarit.

HSBC makstav 1,9 miljardit dollarit sisaldab endas umbes 1,25 miljardi dollari suurust kokkuleppelist hüvitist, mis on kõigi aegade suurim summa, mida sellise juhtumiga seoses on makstud, ning 650 miljoni dollari suurust tsiviiltrahvi.

Pank tunnistab ennast süüdi USA pangasaladuste seaduste ja vaenlasega kauplemise seaduse rikkumises.

USA senati raportis väideti, et HSBC arveid Mehhikos ja USA-s kasutasid rahapesuks narkoparunid. Näiteks aastatel 2007-2008 kanti HSBC Mehhiko ja USA tütarpankade vahel üle seitse miljardit dollarit, vaatamata Mehhiko reputatsioonile narkokaubanduse keskusena.

Raporti järgi on HSBC regulaarselt eiranud ka piiranguid tehingute sõlmimiseks Iraani, Põhja-Korea ja teiste riikidega, mille vastu USA on sanktsioonid kehtestanud.

HSBC tunnistas, et rahapesu kontrollmehhanismid ei ole piisavalt tugevad. Teisipäeval teatati, et pank on palganud endise USA ametniku Bob Werneri uuele ametikohale – finantskuritegusid ära hoidma. Werner töötas varem USA rahandusministeeriumi välisriikide varade kontrolli büroo (OFAC) juhina ja tegeles just nimelt USA sanktsioonide kehtestamisega selliste riikide nagu Iraan vastu.

HSBC on kapitali poolest Euroopa suurim pank ning 2012. aasta esimese kuue kuuga sai pank tulu enne maksude maha arvamist 12,7 miljardit dollarit.