Konverentsi avab minister Hanno Pevkur ning ürituse patroon on president Toomas Hendrik Ilves, teatas inimõiguste instituut.

Inimõiguste instituudi korraldataval konverentsil peetakse kolm akadeemilise rõhuga paneeli teemal inimõigused-julgeolek-internet ning esitletakse mahukaimat inimõigusalast uuringut, mis Eestis tehtud.

Värske uuring eestimaalaste inimõigusalasest teadlikkusest ja ekspertide hinnangust olukorrale valmis inimõiguste instituudi tellimusel Turu-uuringute ASis. Uuringut esitlevad inimõiguste instituudi nõukogu liige, riigikogulane Mart Nutt ja Turu-uuringute ASi uuringu juht Karin Reivart. Ühtlasi avab see esitlus ka konverentsi esimese paneeli ning arutelu inimõiguste olukorrast maailmas ja Eestis. Paneeli juhib Inimõiguste Instituudi esimees Vootele Hansen.

Vaata ülekannet siit:

Järgnevalt räägib Ameerika Ühendriikide erakorraline ja täievoliline suursaadik sõjakuritegude küsimustes Stephen J. Rapp teemal „Inimõigused ja julgeolek”: kuidas peaks rahvusvaheline kogukond reageerima inimõiguste rikkumisele konfliktipiirkondades? Kas rahu ja õiglus on teinekord vasturääkivad mõisted?

Paneelis võtavad Rappi kõrval sõna Euroopa välissuhete nõukogu vanemteadur Anthony Dworkin, Oslo ülikooli dotsent ja Norra inimõiguste keskuse juht Gentian Zyberi ning USA suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine. Vestlust juhib Euroopa välisteenistuse Kesk-Aasia büroo juhataja Riina Kionka.

Teema „Inimõigused ja internet” juhatab sisse Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) meediavabaduse esindaja Dunja Mijatovic, kelle sõnavõtule järgnevas paneelis osalevad president Toomas Hendrik Ilves, Euroopa Komisjoni justiitsdirektoraadi esindaja Thomas Zerdick, India internetikogukonna esindaja Malavika Jayaram ning Google Nordic poliitikanõukogu liige David Mothander.

Paneel keskendub inimõiguste ja internetivabaduse seostele ning internetivabaduse ohtudele. Osalejad analüüsivad kes, miks ja kuidas soovib internetti piirata. Vestlust juhib Tallinna tehnikaülikooli professor Katrin Merike Nyman-Metcalf.

Kolmas päevateema on „Väljakutsed inimõigustele muutuvas maailmas”, kus on vaatluse all inimõiguste ja rahvusvaheliste organisatsioonide roll tänases maailmas. Vestlusringi veab kaitseuuringute keskuse teadur Hannes Hanso ning selles osalevad Human Rights Watchi Venemaa büroo juhataja Anna Sevortian, Amnesty Internationali Soome büroo juhataja Frank Johansson, USA riigidepartemangu eriesindaja holokausti küsimustes ja endine OSCE Bosnia-Hertsegoviina missiooni juhataja suursaadik Douglas Davidson ning Hollandi inimõiguste instituudi dotsent Anja Mihr.

Arutletakse, kuidas mõjutab maailma jõudude tasakaalu nihe demokraatia, inimõiguste ja õigusriigi põhimõtteid? Kuidas kaitsta oma väärtusi autoritaarsete riikidega suheldes? Kas inimõiguspoliitika peaks arvestama kohapealset olukorda ja tingimusi?

Aastakonverentsi lõpetab vastuvõtt president Toomas Hendrik Ilvese osalusel.