Kohtumisel arutati raske kuritegevuse ja terrorismi vastu võitlemiseks Euroopa lennureisijate broneeringuinfo (PNR) direktiivi, mille vastuvõtmine Euroopa Liidus on jäänud venima.

"Piiriülese raske kuritegevuse ohjamine vajab infosüsteeme, mis tagavad õigeaegse teabe ja aitavad säästa aega. Paljude riikide praktika näitab, et broneeringuinfo kasutamine on tõhus vahend, mis kiirendab politsei ja piirivalve tööd. Euroopa Liit ei saa endale lubada eelmise sajandi töövõtteid, vaid peab ajaga kaasas käima," sõnas siseminister.

"Lennureisijate broneeringuinfo analüüsimine võimaldab tuvastada tagaotsitavaid isikuid ja näha piiriüleste kurjategijate käitumismustreid, mille kaudu saab avastada ka nende kaasosalisi või laiemaid kuritegelikke võrgustikke," lisas Vaher.

Eesti soovib direktiiviga kiiret edasiliikumist ja eelnõu vastuvõtmist järgmise aasta esimeses pooles.

Kohtumisel kõneldi ka vajadusest tagada andmekaitse ja tugev järelevalve kogutud info kasutamise üle.

Siseminister toonitas, et isikuandmete kaitsmiseks on tarvis luua selged reeglid. "Seada tuleb selged piirangud, et kogutud andmeid tohib kasutada vaid terroriaktide ning raskete kuritegude, näiteks narkokuritegude ennetamiseks ja avastamiseks ning tagada sõltumatu kontroll reeglite täitmise üle. Reisijatele tuleb võimaldada tutvumist neid puudutavate andmetega," sõnas Vaher.

Hetkel kasutavad PNR teavet oma igapäevastes töödes teiste seas Suurbritannia, Austraalia, Ameerika Ühendriigid ja Kanada.

Euroopa Liidul on juba mitmed lepingud PNR andmete kasutamiseks kolmandate riikidega ning 2011. aastal esitas Euroopa Komisjon eelnõu PNR andmete kasutamiseks raske kuritegevuse ja terrorismivastases võitluses.

Direktiivi eelnõu eesmärk on luua Euroopa-ülesed reeglid kõikide saabuvate ja väljuvate lendude broneeringuinfo kogumiseks ning kasutamiseks. Süsteem kohustab liikmesriike rakendama sama mudelit ja tagama koostöö politseiasutuste vahel.

Eelnõu näeb ette kohustused lennuettevõtjatele, reeglid andmete kasutamiseks ja analüüsiks korrakaitseasutuse poolt, andmete säilitamise tähtaja ja andmekaitsenõuded. Direktiivi vastuvõtmist on oodata järgmisel aastal.