Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel nõustuda välisministeeriumi ettepanekuga jätta uurimisluba väljastamata tuginedes majandusvööndi seaduse § 8 lg 2 punktidele 1 ja 2, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Välisminister Urmas Paet rääkis Delfile, et Nord Stream AG taotluse rahuldamata jätmisele eelnes koostöö Eesti teiste ministeeriumite ja otseselt ekspertiisi omavate asutustega, teiste hulgas ka teaduste akadeemiaga.

„Peamiselt on see keeldumine ikka seotud meie majandusvööndi seaduse ja looduskeskonna riskidega,“ sõnas Paet ja täpsusta, et uuring võib anda infot võimalike maavarade kohta ning uuringu tegemisel võidakse kasutada puurimist, mis on üks võimalus keelduda.

„Meie peamine mure on seotud niigi kehvas seisus Läänemerega,“ sõnas Paet. Soome lahes on ka Soome majandusvöönd ja Nord Stream taotleb ka selle uurimiseks luba. Millal ja millise otsuse Soome teeb, ei osanud Paet öelda, sest välisministeerium Soome poolega koostööd ei teinud.

Paeda sõnul puuduvad Eestil Nord Streamiga huvid. „Toru läheb Eestist mööda, esimesed kaks toru on vette pandud, uurimisandmed oleks kuulunud uurijale,“ loetles ta. „Muid aspekte eestil ei ole. Ainus sisuline kaalumise koht on Läänemere keskkond.“

Paet lisas, et Nord Stream ei taotlenud luba ainult uurimiseks, vaid nad tahavad ikka ehitada ka. „Kui me lubame uurida, aga pärast ehitada ei luba, siis ei oleks see ka aus lähenemine,“ lisas minister uurimistaotlusest keeldumisele veel ühe põhjuse. „Korrektne on käsitleda neid asju sisuliselt koos.“

Seadus sätestab, et uuringuks nõusoleku andmisest võidakse keelduda, kui uuring annab informatsiooni Eesti loodusvarade mahu ja nende kasutamise võimaluste kohta või kui uurimisplaan näeb ette puurimist mandrilaval, lõhkeainete kasutamist, kahjulike ainete merre heitmist või ohustab eluta või elusloodusvarade säilitamist muul viisil.

Välisministeerium konsulteeris teiste ministeeriumitega ning ameti- ja teadusasutustega, et selgitada välja uuringute lubatavus ja tingimused. Otsuse loa andmiseks või loa andmisest keeldumiseks teeb välisminister oma käskkirjaga.

Nord Stream AG esitas välisministeeriumile taotluse Eesti majandusvööndi uurimiseks 22. augustil. Uurimistaotlusele vastamiseks on aega 22. detsembrini.