„Need on tuulised ajad ja mõnikord leiame me end isegi karmil, tormisel merel,“ ütles Merkel kristlik-demokraatliku liidu (CDU) Hannoveris toimunud parteikongressi umbes tuhandele delegaadile, vahendab The Local. „Aga see on Saksamaa CDU, mis juhib ja tüürib meie riiki sellel merel ohutult ja selge kompassiga.“

Olles Saksamaa populaarseim poliitik, valmistub 58-aastane Merkel juhtima oma erakonna kolmandaks valimisperioodiks võimule. Saksamaa parlamendivalimised toimuvad septembris.

Merkel valiti tagasi CDU juhiks enam kui 97-protsendise toetusega, mis on parim tulemus pärast seda, kui ta erakonna juhtimise 2000. aastal üle võttis.

CDU on saanud 2011. ja 2012. aastal mitmeid kaotusi liidumaade valimistel, kuid Merkel ise on arvamusküsitlustes pidevalt häid tulemusi näidanud. Valijad kiidavad heaks tema tegutsemise eurotsooni võlakriisi ohjeldamisel.

Merkelit peetakse valimisi silmas pidades CDU trumpkaardiks, sest ta on populaarsem kui ükski teine Saksamaa Teise maailmasõja järgne juht.

„Saksa valijad on proua Merkeliga rahul, sest enamus usub, et ta kaitseb nende huve teiste riikide vajaduste ja soovide vastu,“ ütles Berliini vaba ülikooli politoloog Gero Neugebauer.

Üks silmapiiril olev probleem on Merkeli praeguse koalitsioonipartneri vaba demokraatliku partei (FDP) toetuse kadumine. Küsitluste järgi on FDP-l sügisestel valimistel raskusi viieprotsendilise valimiskünnise ületamisega.

Merkel ütles, et on ilma ütlematagi selge, et kui FDP-ga koalitsiooni moodustada ei õnnestu, peab ta läbirääkimisi opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide (SPD) ja rohelistega.

Kõigi silmad on järgmisena pööratud Alam-Saksimaa valimistele jaanuaris, mis peavad andma valijate meeleoludest täpsema pildi.