Iisraeli kavatsusest rajada 3000 uut asunduskodu teatati reedel, kui ametlik allikas kinnitas, et tegemist on vastulöögiga Palestiinale ÜRO-s vaatlejariigi staatuse andmisele, vahendab BNS.

Iisraeli Pariisi saatkonna esindaja teatas esmaspäeval, et suursaadik Yossi Gal on kutsutud Prantsuse välisministeeriumi.

Suursaadik Daniel Taubi väljakutsumisest informeeris esmaspäeval ka Iisraeli Londoni saatkond.

Ajakirjandus edastas esmaspäeval, et Prantsusmaa ja Suurbritannia kaaluvad "jõulist vastust" juudiriigi asunduskavale, muu hulgas on kõne all ka oma suursaadikute tagasikutsumine Iisraelist. Kummagi riigi välisministeerium pole teadet kinnitanud.

Iisraeli otsus asunduskodude rajamiseks Jeruusalemma idaosa piirkonnas E1 vallandas jõulise diplomaatilise protesti Washingtonist Brüsselini, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon nimetas otsust "peaaegu saatuslikuks" löögiks igasugustele väljavaadetele sõlmida rahu palestiinlastega.

Palestiinlased on kategooriliselt E1 projekti vastu, sest see lõikab okupeeritud Läänekalda sisuliselt kaheks ning muudab elujõulise Palestiina riigi loomise veel problemaatilisemaks.