Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Ando Leppimani sõnul lõpetavad senised elektrilepingud automaatselt kehtivuse selle aasta lõpus, kuid keegi ei jää sellegipoolest elektrita.

"Tarbijatele, kes ei oska või ei soovi elektrimüüjat valida, on elekter tagatud üldteenusega," selgitas Leppiman. "Üldteenuse hinna aluseks on eelmise kuu tundide kaalutud keskmine börsihind, millele lisatakse elektrimüüja kasumimarginaal."

Ehkki kasumimarginaali põhjendatust saab konkurentsiamet hiljem kontrollida, kujuneb elektri hind üldteenuse korral ilmselt mõnevõrra kallimaks kui elektrilepingu sõlmimisel, tõdes Leppiman.

Elektrimüüjat saab vahetada ka pärast elektrituru avanemist kasvõi igal kuul. Elektrimüüja vahetamiseks tuleb sõlmida leping uue müüjaga, kes võib tarbija volitusel ise lõpetada vana lepingu. Kõike seda tuleb teha vähemalt kuu aega enne soovitavat vahetust.

Elektrimüügi leping hakkab alati kehtima kalendrikuu algusest.

Ministeeriumi asekantsler rõhutas, et elektrituru avanemisel 1. jaanuaril 2013 eristuvad senisest selgemalt elektrienergia müük ja võrguteenus.

"Elektrimüüja valinud tarbija jaoks tähendab see, et tal on alates uuest aastast eraldi lepingud võrguteenuse ja elektri ostmiseks ning paljudel juhtudel laekub igakuiselt ka kaks arvet," ütles ta. "Sellisel juhul on ühel arvel võrguteenuse maksumus koos taastuvenergia tasu, elektriaktsiisi ja käibemaksuga, teisel arvel kajastub aga tarbitud elektri maksumus koos käibemaksuga. Kui võrguettevõtja ja elektrimüüja on kokku leppinud ühise arve esitamises või tarbija kasutab üldteenust, jõuab ka uuel aastal postkasti üks arve."

Elektrinäitude esitamise osas uus aasta muudatusi kaasa ei too. Hoolimata sellest, et tarbija võib osta võrguteenust ja elektrit eri firmadelt, tuleb näit esitada vaid ühe korra.

Näit tuleb endiselt teatada võrguettevõttele, kelle võrguga klient ühendatud on. Elektrimüüjani jõuavad näidud automaatselt.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täielikult konkurentsile. Elektritarbijad saavad valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi.

Turu avanemine puudutab kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Samas ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab: see jääb igal tarbijal samaks. Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007. aastal, Eestile anti 2004. aastal üleminekuperiood kuni 2013. aasta 1. jaanuarini.

Täpsemat infot elektrituru avanemise kohta saab riiklikult veebilehelt www.avatud2013.ee ja teenustasuta infotelefonilt 6 160 160, vahendas
majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.