Ekspertide sõnul on uue põhiseaduse eelnõu islamistliku kallakuga ning võib anda islamivaimulikele võimalusele seadusandlusest mööda minna ning kehtestab piirangud sõnavabadusele, naiste õigustele ja muudele vabadustele, vahendab Associated Press.

Põhiseaduse eelnõu tuleb nüüd 30 päeva jooksul rahvahääletusele panna. Morsi teatas neljapäeval, et see korraldatakse varsti.

Islamistide domineeritud asutav kogu on töötanud põhiseaduse eelnõu kallal mitu kuud, kuid nüüd hääletati selle enam kui 230 artiklit enam kui 16 tunni jooksul ükshaaval läbi. Paljude liikmete puudumine oli selgelt näha üleriiklikus teleülekandes: 85 kohal viibinud liikme hulgas polnud ühtki kristlast ja kohal oli ainult neli naist, kõik islamistid. Meestest kandsid paljud habemeid, mis on konservatiivsete moslemite kaubamärk.

Sajaliikmelises kogus niikuinii vähemuses olnud liberaalsed, sekulaarsed ja kristlikud liikmed on juba nädalaid selle tööd boikottinud, protesteerides kogu protsessi kaaperdamise vastu islamistide poolt.

„See põhiseadus esindab Egiptuse rahva mitmepalgelisust. Kõik egiptlased, mehed ja naised, leiavad end selles põhiseaduses,“ ütles Moslemivennaskonna esindaja Essam el-Erian pärast päikesetõusu, kui kõik artiklid olid läbi hääletatud.

Hääletust põhiseaduse eelnõu üle polnud oodata enne veel kahe kuu möödumist, kuid seda tehti, et ennetada Egiptuse ülemkohtu pühapäevast otsust asutava kogu laialisaatmise kohta.

Opositsioon, mida juhivad Nobeli rahupreemia laureaat Mohamed ElBaradei ja teised liberaalid, teatas, et asutav kogu on kaotanud oma legitiimsuse.