Palestiina omavalitsuse peakorteri muqataa juurde, kuhu Arafat maetud on, saabus esmaspäeval kolm rahvusvaheliste uurijate meeskonda. Kogu päeva toodi kohale varustust, teatab Al Jazeera.

Üheksa kuud kestnud uurimise käigus leiti Arafati isiklikelt esemetelt radioaktiivset polooniumi, mis tõstatas küsimuse, mis Arafati ikkagi tappis.

Prantsusmaa kohtueksperdid on hakanud koguma materjali võimalikuks kohtuprotsessiks valmistumiseks, sealhulgas tunnistusi Läänekalda elanikelt, teatasid Palestiina ametnikud.

Uurijate meeskonnad on ümbritsetud pea täieliku infosuluga, mille on kehtestanud Palestiina omavalitsus. Samas on omavalitsus lubanud läbipaistvat ja avatud uurimist.

Esmaspäeval oldi läbi puuritud enam kui neljast meetrist betoonist, mis Arafati surnukeha kattis. Kogu ekshumeerimisprotsess kestab kümme tundi ning Arafat maetakse sõjaväeliste austusavalduste saatel uuesti maha teisipäeva pärastlõunal.

Prantsuse uurijate meeskonnas on kolm liiget: toksikoloog, patoloog ja kohtumeditsiini üldekspert.

Šveitsi Lausanne'i raadiofüüsika instituudi meeskond viis läbi esialgse uurimise kohtuliku analüüsi.

Palestiina omavalitsus palus oma sõltumatu uurimise läbi viia ka Vene ekspertidel. „Üks neist on organisatsioonist, mis tegeleb kohtuliku meditsiiniekspertiisiga, teised on radiatsiooniga seotud spetsialistid,“ ütles Vene meeskonnaga tuttav allikas.

Ei ole teada, kuidas Arafati surnukeha kaheksa aastat pärast surma säilinud on. Polooniumi jälgede kindlaks tegemiseks on parim viis proovide võtmine luudest ja organitest.

Arafati isiklike esemete hulgas, millelt polooniumi leiti, olid tema kamm, hambahari ja kuulus pearätt kaffiyeh, millel leidus tema verd, higi, sülge ja uriini. Esemed andis uurimiseks lesk Suha Arafat.

Esemeid analüüsis Lausanne'i raadiofüüsika instituut, mis leidis poloonium-210. Katsed näitasid, et poloonium polnud pärit looduslikust allikast.

Kui Arafati kehast polooniumi ka leitakse, on seda praeguseks hetkeks ilmselt väga vähe alles jäänud. Isotoobi poloonium-210 poolestusaeg on 138 päeva, mis tähendab, et pool ainest laguneb iga nelja ja poole kuu tagant.

Teadlaste sõnul on kaheksa aastat praktiliselt piir, mille jooksul on võimalik isotoobist veel jälgi leida.

Võetud proovide analüüsimine võtab teadlastel kuid. Teadlased peavad ootama vähemalt ühe poolestusaja, et teha kindlaks aine lagunemine.

Kui töö on lõpetatud, otsustab edasise Prantsuse kohus. Arafat suri Prantsusmaa haiglas, mistõttu on asja uurimine Prantsuse õigussüsteemi jurisdiktsiooni all.