Briti finantsteenuste ameti (FSA) täidesaatva direktori sõnul olid UBS-i riskikontrollisüsteemid tõsiselt puudulikud, teatab Reuters.

UBS-i Londoni maakler Kweku Adoboli mõisteti eelmisel nädalal seitsmeks aastaks vangi, olles enne üles tunnistanud, et tegi tehinguid, mis ületasid suurelt tema volitusi.

„Sedalaadi läbikukkumised UBS-i suuruse ja positsiooniga firmades ei kahjusta mitte ainult kõnealuseid firmasid, vaid ka laiemalt turgude usaldust ning finantssüsteemi,“ ütles FSA esindaja Tracey McDermott.

Šveitsi finantsjärelevalveorgan Finma teatas samal ajal, et uurib, kas UBS peaks suurendama oma kapitali, et vähendada tegevusriske. Finma pressiesindaja keeldus asja täpsustamast.

Investeerimispanga Espirito Santo analüütik Andrew Lim kahtleb, kas Šveitsi järelevalveorgan sunnib UBS-i kapitali suurendama, sest panga positsioon on tugev.

„Trahv on ebaoluline ning sammud kapitalirindel on samuti ebaolulised, sest nad on nii hästi kapitaliseeritud,“ ütles Lim.

Alates sellest, kui valitsus UBS-i 2008. aasta finantskriisist päästis, on Šveits kehtestanud uued karmimad kapitalinõuded oma kahele ülemaailmsele pangale UBS-ile ja Credit Suisse'ile.

UBS teatas esmaspäeval, et on viimasel aastal kindlustanud oma positsiooni maailma ühe parima finantsseisuga pangana.

Šveitsi regulaator teatas esmaspäeval, et palkab sõltumatu uurija, et teha kindlaks, kas UBS-i astutavad sammud korra majja löömiseks pärast eelmise aasta skandaali annavad tulemusi.

Finma teatel rajanesid panga kontrollmehhanismid liiga palju usaldusel ning pank saatis Adobolile valesid signaale, makstes talle lisatasusid ja tõstes palka, kuigi ta rikkus reegleid.

UBS teatas, et aktsepteerib järelevalveorganite järeldusi ja karistusi ning on rahul, et viimased tunnustavad panga astutud samme, sealhulgas distsiplinaarkaristusi töötajatele.

UBS-i uus tegevjuht Sergio Ermotti, kes asus ametisse pärast Oswald Grübeli tagasiastumist Adoboli skandaali tõttu, teatas eelmisel kuul laiaulatuslikust restruktureerimisest, mis kujutab endast investeerimispanganduse riskantsemast osast loobumist.