Mikseri sõnul on SDE tõusnud vähem kui kahe aastaga poliitilise võitlusvälja keskele, olles kindlalt kahe enim toetatava erakonna seas. „Sotsiaaldemokraatia on ideoloogia, mida esindav erakond ei tohiks kusagil olla pisipartei. Seda eriti tänases Eestis, kus lahendamata sotsiaalmajanduslikud väljakutsed on aastate jooksul kuhjunud ja pärsivad tõsiselt riigi pikaajalist arengut. Olen uhke, et SDE on võtnud sisse koha, mis õigusega meile kuulub. Me mängime Eesti poliitika kõrgliigas ja meie eesmärgiks ei saa olla midagi vähemat, kui moodustada sotsiaaldemokraatlik valitsus, kes saaks ja suudaks riigi ja ühiskonna tupikteelt välja tuua,“ lausus Mikser, osutades sellele, et üldkogu toimub pinevas õhkkonnas ja see pinevus ei jäta puudutamata ka sotsiaaldemokraate.

„Ehkki Eesti ees seisab palju strateegilisi valikuid, mis võivad määrata meie riigi suuna ja saatuse, täidab tänast diskursust hoopis see miski, mida on nimetatud poliitika maine, moraali ja eetika kriisiks,“ rääkis Mikser. „Kui suur osa ühiskonnast ja vaimueliidist tunneb meie poliitilises ruumis toimuva üle sedavõrd suurt muret, et ei kõhkle sulge haaramast ega plakatiga linnaväljakul seismast, siis peaks ka poliitikuil endil olema põhjust muretsemiseks. Ja ka tegutsemiseks. Kui see mullistus jääb õigel ajal avamata, siis on ohus kogu demokraatlik riigikorraldus.“

Valitsejate tegevusest tõi sotsiaaldemokraatide liider välja kolme tüüpi skandaale ja vääratusi. Kriisile on aidanud kaasa riigivõimu ülbe monoloog ja usk iseenda asendamatusesse. „Võimalik, et jutt võimulolijate asendamatusest on lörri läinud PR-nõu. Aga samas on võimalik, et tegu ongi võimurite siira usuga, et neile puudub alternatiiv. Esimesel juhul tuleks asendamatud kiiresti asendada. Teisel juhul tuleks seda teha väga kiiresti,“ sõnas Mikser.

Poliitiline vastutus

Teise kategooriasse kuuluvad poliitikute hämarad teod ja otsesed kuritarvitused alates „ämma öökapi“ afääridest ja avaliku raha eest poliitilise propaganda tootmisest kuni erakondade toetajate istutamiseni riigiettevõtete nõukogude mõjukatele ja tihti tulusatele toolidele. Kolmas kategooria puudutab poliitilist vastutust, olgu siin näiteks interneti sihtasutuse, Estonian Airi ja EASi juhtimisega seotud tõsised probleemid. „Näib, et juhtugu mis tahes ja toogu see maksumaksjale kuitahes suurt kahju, ministri tasemeni ei tõuse vastutus kunagi. Mõnegi skandaali puhul võib ehk öelda, et jäänuks ministrihärra sulnis suu sumedate silmade all suletuks, oleks suurem kahju jäänud tegemata,“ märkis Mikser.

Poliitilise usalduse kriisini ei ole meid viinud mitte üksik vääratus või libastumine, vaid lahendamata eksimuste pidev kuhjumine koos salgamise ja vastutamatusega. Sel kriisil on ka selge sotsiaalmajanduslik tahk, mille ilminguteks on õpetajate ja arstide streigid, eri valdkonna töötajate palgamured ja omavalitsuste eelarveraskused, lisas Mikser.

Ta tunnistas, et paljud inimesed on veendunud, et ehkki meie poliitiline süsteem on suuresti mäda ja vajaks hädasti puhastust, ei ole poliitikud ise valmis midagi muutma. Selline mõtteviis tuleb murda! Sotsiaaldemokraadid on algatanud riigikogus mitu olulist eelnõu, mille seaduseks saamine puhastaks Eesti poliitilist kultuuri, avaks poliitilistes otsustes osalemise vabakonnale ja huvirühmadele ning lihtsustaks parlamenti mittekuuluvate erakondadele riigikogusse pürgimist, selgitas Mikser.

Keskerakonna alternatiiv Tallinnas

Edasi peatus ta eeloleva aasta sotsiaaldemokraatide suurimal väljakutsel – 2013. aasta kohalikel valimistel, kutsudes nii erakonna- kui ka mõttekaaslasi minema kõikjal valimistele sotsiaaldemokraatia lipu all. Mikser kinnitas taas, et Tallinnas ei kavatse SDE sõlmida valimiste eel kellegagi siduvaid leppeid, seda enam, et Keskerakond ja Reformierakond ei erine teineteisest ei hämamise ega administratiivse ressursi enda heaks kasutamise poolest.

„Eesmärgiks on teha tulemus, mis lubab koalitsioonilepingus kehtestada meile olulised positsioonid ja põhimõtted. Sotsiaaldemokraatlik Tallinna linnavalitsus ei vänta rahva raha eest propagandafilmi ei Savisaarest ega Pentusest,“ ütles Mikser. „Nii, nagu Eesti jaoks peab ansipliku valitsuse kõrval olema tõsiseltvõetav alternatiiv, peab ka vene emakeelega valijate jaoks olema Keskerakonna kõrval alternatiiv, kes neid kõnetab ja nende õigustatud huvide eest seisab.“

Oma kõne viimases blokis lahkas SDE esimees majandustemaatikat ja töös olevat erakonna majandusprogrammi.

Üldkogu jätkub esimehe valimise ja külaliste tervitustega.