Prokurör Tero Kekki sõnul tegeles mees korduvalt seksiga töö ajal ja ametiautos 2010. aasta aprilli ja detsembri vahelisel ajal, kirjutab Helsingin Sanomat.

Süüdistuse järgi võib tegu pidada ameikohustuste täitmata jätmiseks, sest see on vastuolus politseiseaduses sätestatud politseiniku käitumisreeglitega.

Seaduse järgi peab politseinik ametis olles ja eraelus käituma nii, et see ei ohustaks politsei ülesannete asjakohase täitmise usaldusväärsust.

Süüdistuse järgi oli mees Supo omanduses olevas ametiautos enam kui kaheksa kuu jooksul ühe naisega sugulises vahekorras umbes viis kuni kümme korda. Osa neist vahekordadest toimusid tööpäeva ajal.

Süüdistuse järgi tegeles mees töö ajal seksiga ka teistes kohtades, näiteks avalikes tualettides.

Mees oli sel ajal tegev Supo välipatrullis, mille eesmärk on aidata Supo operatiivüksusi informatsiooni hankimisel. Operatiivüksused vastutavad muu hulgas terrorismivastase võitluse ja vastuluure eest.

Mees eitab oma süüd. Ta tunnistab, et tegeles ametiautos seksiga, kuid tegu oli tema hinnangul väheoluline ja sellel puuduvad kuriteo tunnused. Lisaks sellele seksiti mehe sõnul kohvi- ja lõunapauside ajal. Kaitseadvokaatide sõnul on ametnikel õigus pidada tööpause ja teha nende ajal, mida ise heaks arvavad.

Kohtuprotsess kuulutati sissejuhatavate sõnavõttude järel salajaseks, sest võidakse käsitleda informatsiooni politsei tehniliste ja taktikaliste meetodite kohta.

Kaitse nõudis salastamist ka seetõttu, et sündmuspaigad olid seotud mehe tööülesannetega.

Prokuröri sõnul ütles naine eeluurimise ajal, et mees vastas tema kuuldes tööasjadega seotud telefonikõnele. Prokurör ütles siiski, et Supo salajane informatsioon ei ole ohtu sattunud.

Supo kommunikatsioonijuht Liinu Lehto-Seljavaara ütles, et mees viidi pärast juhtunu ilmsikstulekut üle teisele tööle.

„Juhtum on täiesti erandlik. See ei mõju loodetavasti Supo usaldusväärsusele, sest tegemist on siiski üksiku ametniku ja tema tegevusega,“ ütles Lehto-Seljavaara.

Helsingi kohus teeb oma otsuse detsembris. Ametikohustuste täitmata jätmise eest võib määrata rahatrahvi või kuni aastase vanglakaristuse.