Lugeja: Mina käin 7. klassis ja minu klassis ei ole kohustuslikku kirjandust. Me võime ise lugeda, mida tahame, kuid oluline on see, et raamat oleks hea ja sisukas. Seda kontrollib õpetaja. Minu klassis on hetkel populaarne  “Rehepapp” ja “Harry Potter”. Ise loen Harry Potteri neljandat osa. Meie klassis meeldib paljudele lugeda ja see on just viimasel ajal eriti populaarseks muutunud. Mina ise olen kogu aeg hea lugeja olnud. Õpetaja kontrollib tihti, mida me loeme ja kui kaugele oleme jõudnud. Umbes iga kahe kuu tagant peame kirjutama ka kirjandi.

Lugeja: Kohustuslikku kirjandust olen päris palju lugenud. Alustades klassikaliste raamatutega: ,,Jussike ja seitse sõpra’’, ,,Peep ja sõnad’’, ,,Sipsik’’ ja ,,Sööbik ja Pisik’’, millest ma midagi erilist ei arvanud. Olin veel nii väike, aga lugeda mulle meeldis, seega kohustuslik kirjandus polnud algklassides probleem. Viiendas klassis pidime lugema “Kalle Blomkvisti”, mis mulle väga meeldis, sest see oli krimka ja krimkad on mu praegusedki lemmikud. Veel olen viiendas — kuuendas lugenud raamatut “Kadri“  — päris hea, raamatut “Tasuja”, mis mulle absoluutselt ei meeldinud ja ühte  J.Verne teostest. Sel aastal olen lugenud “Vürst Gabrieli”, mis oli tõeliselt hea ja mis mulle väga meeldis. Praegu on käsil omal valikul krimiromaan, milleks valisin Agatha Christie romaani ,,Paddington’’.

Lugeja: Kohustusliku kirjanduse alla kuuluvaid raamatuid on olnud üpriski palju. Põhikoolis saime lugeda kaasaegsemaid raamatuid. Neid viitsisid õpilased tõepoolest ka lugeda — mitte küll alati väga hea meelega, aga nad ei andnud lugemise osas ka alla. Gümnaasiumis aga tuleb lugeda tuntuid maailmateoseid. Õpilased ei viitsi nende raamatute lugemisega üldjuhul isegi alustada. See on tingitud raamatute vanadusest ning noored ei leia, et õpetajate poolt valitud teosed huvitavad oleksid.
Hetkel käin 11. klassis ning viimane teos, mida kirjanduse tunni raames lugema pidin oli “Madame Bovary”. Nimetatud teosest ei leidnud ma midagi äärmiselt põnevat. Minu jaoks oli see lihtsalt üks tekst, mida ma kohustuslikult lugema pidin, ei midagi muud.

Kuidas on Sinul lood kohustusliku kirjandusega?