„Poola põhiseaduslike võimude vastu kavandatud terrorirünnaku kahtlusalune arreteeriti 9. novembril,“ ütles apellatsiooniprokuratuuri esindaja Mariusz Krasoń.

Prokuratuuri teatel on kahtlusalune Poola kodanik, kes ei kuulu ühessegi poliitilisse parteisse.

Ta on Krakówi põllumajandusülikooli 45-aastane teadur, kes tegeleb lõhkeainetega.

Juhtumiga seoses on üle kuulatud veel neli kahtlusalusega seotud inimest. Kahtlusalune sõlmis teadetekohaselt teiste isikutega kokkuleppeid ja püüdis organiseerida relvastatud rühmitust.

Seoses 5. novembril alustatud uurimisega on Poolas läbi otsitud mitmeid objekte.

„Läbiotsimiste tulemusena on leitud neli tonni lõhkeainet, sealhulgas TNT-d, mobiiltelefonidega ühendatud süütenööre, kaableid ja sütikuid,“ teatas prokuratuur. Leiti ka kuulikindel vesti ja auto registreerimismärgid.

„Rünnakuoht Poola võimude vastu oli reaalne,“ kinnitas prokurör Artur Wrona.

Prokuratuur avaldas fotod ja video kahtlusaluse läbi viidud katseplahvatustest. Näha oli võimsat plahvatust metsases piirkonnas. Mees korraldas plahvatusi mitmetes kohtades, sealhulgas Väike-Poola vojevoodkonna Przegrinia piirkonnas. Viimase katsetuse tegi ta selle aasta septembris.

„Lihtsalt öeldes tunneb mees, et sotsiaalne ja majanduslik olukord riigis kulgeb vales suunas ning kõigil valitsevatel positsioonidel on inimesed, keda ta nimetab „välismaalasteks“,“ ütels Krasoń.

Poola valitsuse pressiesindaja Paweł Graś kinnitas teisipäeva hommikul raadiojaamale TOK FM, et arreteeriti mees, kes kavandas väidetavalt „väga tõsist“ terrorirünnakut Poolas. „Me teame, et sihtmärkideks pidid olema põhiseaduslikud riigiorganid: president, parlament, Poola valitsus,“ ütles Graś.

Uudisteagentuuri PAP teatel vahistati kahtlusalune, kes on väidetavalt antisemiit, Poola lõunaosas Krakówis enne iseseisvuspäeva marsse, mis toimusid Varssavis 11. novembril, vahendab Polskie Radio.

Keskealine mees on olnud jälgimise all mitmeid nädalaid.

Väidetavalt tegeles ta lõhkeaseadeldiste valmistamisega ning on käinud mitmel korral Varssavis luureretkedel.

Pealinnas uuris mees piirkonda Poola parlamendi ümbruses ning teekonda, mille pidi president Bronisław Komorowski iseseisvuspäeva marsil läbima.

„See informatsioon on loomulikult väga murettekitav,“ ütles valitseva erakonna Kodanike Platvormi esimees Rafał Grupiński, kelle sõnul näitab see, et Poola ühiskonnas on pingeid.

Poola presidente on varem tapetud. Gabriel Narutowicz mõrvati 1922. aasta oktoobris kunstnik Eligiusz Niewiadomski poolt, kellel olid sidemed parempoolse natsionaaldemokraatliku parteiga.