Meie koolivorm on päris kallis. Eelmisel aastal läks koolivorm maksma kokku 215 eurot (ehk vanas vääringus 3354 krooni). Ja kuna koolivormi kvaliteet ei ole kõige parem, siis kahjuks ei saa vormi kanda uuesti pere noorem laps — igal aastal ja igale lapsele tuleb osta uus vorm. Kampsun/vest ei ole kohustuslik koolivormi osa, aga kui külmemal ajal tahad lapsele midagi soojemat selga panna, siis peab oleme kindlasti kooli enda kampsun või vest. (N: ühe vesti hind 28 eurot).

Aga miks on see summa siiski nii suur? Meie üheks kohustuslikuks igapäeva koolivormi elemendiks on viigipüksid. Ühed koolivormi viigipüksid maksavad 25 eurot. Ja eelmisel kooliaastal kulus neid täpselt neli paari. Minu neljanda klassi poiss ei ole kõige suurem rüblik, aga ikka juhtub, et kukub koolis vms. ja viigipüksid on tegelikult ainult siis normaalsed jalas, kui nad on ilma plekkideta, kulumata ja kindlasti ilma aukudeta! Koolivormi viigipüksid on hästi õhukesest materjalist ja piisab, kui laps põlve maha paneb — kohe sulab sinna sisse auk!

Paljudel lastevanematel ei ole nii palju raha, et osta mitmed püksid ühel kooliaastal ja nende lapsed käivadki koolis paigatud viigipükstega või siis hoopis pükstega, kus augud sees. Midagi muud ju panna ei tohi! Kui laps läheb kooli tavaliste tumedate pükstega, siis saab ta õpetajalt märkuse (kuigi võibolla ei ole laps selles olukorras süüdi). Ja minu meelest on see täiesti absurdne olukord.

Milline on poiste enda suhtumine viigipükstesse? Küsige nendelt. Nad vihkavad neid. Kuna see on kahjuks kohustulik element kuni kooli lõpuni, siis olen üsna kindel, et pärast kooli lõpetamist ei pane nad enam iial vabatahtlikult viigipükse jalga. Ei mingit austust sellise auväärse riideeseme vastu.

Olen nõus, et viigipüksid on poisil jalas pidulikul päeval, koos valge särgi ja lipsuga (1. septembri aktusel või tunnistuste kättesaamise päeval), aga mitte igapäevaselt.

Järgmisel aastal läheb mul kooli kaks last. Ühe õppe-aasta koolivormi maksumuseks kujuneb siis üle 430 euri. Päris hirmus hakkab…