"Kuna tegemist on kõrgetasemelise professionaalse poliitikuga, siis ei ole küsimus selles, kuidas Andrus Ansip ennast sel hetkel isiklikult tundis. Küsimus on selles, kui siirana ta pidas vajalikuks ennast näidata. Minule kõlasid ta sõnad umbes selliselt, et noh olgu, ma vabandan," ütles Viik Delfile.

Positiivne areng
Siira mulje tekitamise mõttes oleks Viigi sõnul saanud veel "juurde keerata", aga samas oli vabandamine õppejõu hinnangul positiivne areng. "Peaminister oli selles osas selge, et soovib varasemat seisukohta – kus vabandada polnud millegi eest – korrigeerida. See on kindlasti positiivne areng," lisas Viik.

Mulje, et Reformierakonnale hakkab olukorra tõsidus kohale jõudma, jättis Tõnu Viigile hoopis Keit Pentus-Rosimannus AK-s. President Ilves on Viigi sõnul oma mandaadi poolest olukorras, kus ta püüab ennast asetada erinevate poolte suhtes nö vahepealsele alale.

"Kohati jätab see paratamatult selgrootu mulje, mida Ilves siis püüab tasakaalustada retooriliselt kompromissitute avaldustega teemadel, milles tugevaid poliitilisi vastaseid ei ole, nagu näiteks liikluskultuuri parandamise vajadus, jne. Ma ei tea, kas president seda naudib või hoopis kannatab, aga just sellelt positsioonilt lähtudes on tal ka parim võimalus poolte-vahelisi dialooge algatada," rääkis Viik.

Poliitiline vastutus taandati kriminaalvastutusele
Praeguse kriisi teravik ei peitu Viigi hinnangul erakondade rahastamises, vaid Reformierakonna valetamistaktikas. "Reformierakonna juhatus otsustas in corpore avalikkusele valetada ning selle vale juurde jääda ka siis kui sai selgeks, et terve mõistusega inimese jaoks ei saa nende positsioon usutav olla. Sisuliselt deklareeriti, et kuni meie süü pole kohtulikult tõestatud, niikaua kuni on JOKK, teeme meie mida tahame ja teie ärge kobisege," ütles Viik.

Sellega anti õppejõu hinnangul halba poliitilist eeskuju. "Meie niigi habras poliitiline kultuur madaldati kanalisatsioonikaevu tasandile. Näidati, et poliitiline eliit võib endale lubada kõike niikaua kuni ta trellide taga ei ole. Demonstreeriti avalikult, et meie riiki juhtivate inimeste jaoks on parteiline distsipliin kõrgemal nii südametunnistusest kui ka vastutustundest demokraatliku kultuuri arendamise ees," rääkis Viik.

Peaminister ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil Eesti rahvusringhäälingu ajakirjaniku küsimusele vastates, et ta vabandab.

"Pikale veninud finantskriis on lähedalt puudutanud paljusid inimesi, nad elavad ängi välju protestides, protestikirju kirjutades ja neile allkirju kogudes," avaldas Ansip arvamust.

Ajakirjanik Rain Kooli uuris Ansipilt seejärel, kas too ei leia, et vabandamine puhastaks õhku ja muudaks ka võimalike seadusemuudatuste tegemise seoses erakondade rahastamisega lihtsamaks.

Sellele küsimusele oli Ansipil lühike vastus: "Jah, ma vabandan."