President Mujica loobus luksuslikust residentsist, mida Uruguay riik riigipeale pakub, ning valis selle asemel oma naise talumaja, kuhu viib pealinnast Montevideost tolmune kruusatee, vahendab BBC News.

President kasvatab koos naisega farmis lilli.

Salline askeetlik elustiil ning see, et Mujica annab heategevuseks ära 90 protsenti oma kuupalgast, mis vastab umbes 9400 eurole, annab ilmselt põhjust nimetada teda vaeseimaks presidendiks maailmas.

„Ma olen elanud nii enamuse oma elust,“ ütleb Mujica, istudes aias vanal toolil. „Ma saan kenasti elatud sellega, mis mul on.“

Mis vaestele ja väikeettevõtjatele annetatud rahast üle jääb, on umbes võrdne Uruguay keskmise kuupalgaga 600 eurot.

2010. aastal deklareeris Mujica oma varanduseks 1400 eurot. Just nii palju on väärt tema 1987. aasta Volkswageni põrnikas. Sel aastal lisas ta poole naise varadest – maa, traktorid ja maja – ning nüüd ulatub Mujica varandus 169 000 euroni.

See on vaid kaks kolmandikku asepresident Danilo Astori deklareeritud varadest ja kolmandik eelmise presidendi Tabare Vásquezi omadest.

2009. aastal presidendiks valitud Mujica oli 1960. ja 1970. aastatel Kuuba revolutsioonist innustust saanud Uruguay vasakpoolse geriljarühmituse Tupamaros liige.

Teda tulistati kuus korda ja ta veetis 14 aastat vanglas, enamasti rasketes tingimustes ja isolatsioonis. Mujica vabastati 1985. aastal, kui Uruguay naasis demokraatia teele.

„Mind nimetatakse vaeseimaks presidendiks, aga ma ei tunne ennast vaesena. Vaesed on need inimesed, kes teevad tööd, et toetada kallist elustiili, ja tahavad alati rohkem ja rohkem,“ ütles Mujica. „See on vabaduse küsimus. Kui sul ei ole palju asju, ei tunne sa vajadust kogu elu nagu ori töötada, et neid hoida, ja seetõttu on sul rohkem aega enda jaoks. Ma võin tunduda ekstsentrilise vanamehena... Aga see on vaba valik.“

„Paljudele sümpatiseerib president Mujica selle pärast, kuidas ta elab. Aga teda ei jäeta sellepärast kritiseerimata valitsuse töö eest,“ kommenteeris ühe Uruguay küsitlusfirma esindaja Ignacio Zuasnabar.

Opositsioon väidab, et Uruguay viimaste aegade majandusedu ei ole toonud kaasa paremaid teenuseid tervishoius ja hariduses ning Mujica populaarsus on ametiaja jooksul esimest korda alla 50 protsendi.

Mujica ei pea aga oma populaarsuse pärast muretsema. Uruguay seaduste järgi ei saa ta 2014. aastal enam presidendiks kandideerida. Olles 77-aastane, lahkub ta tõenäoliselt poliitikast täielikult.

Siis hakkab Mujica saama riiklikku pensioni ja erinevalt mõnedest varasematest presidentidest ei ole tal sissetuleku vähenemisega ilmselt raske harjuda.