Iisraeli operatsioon, mida alustati reageeringuna mitu päeva kestnud raketitulele Gazast, algas Hamasi sõjaväelise juhi Ahmed Jabari tapmisega, teatab Associated Press.

Järgnesid Iisraeli õhurünnakud enam kui saja sihtmärgi vastu Gazas. Need jätkusid ühtlaselt kuni neljapäeva varaste tundideni ning sihtmärgiks olid palestiinlaste relvarühmituse väljaõppekeskused ja rakettide tulistamise platvormid.

Operatsiooni esimesel päeval tapeti kümme palestiinlast, sealhulgas kaks last, haavata sai 93 inimest. Neljapäeval ründas Iisrael mootorratast, millel oli raketimeeskond, kellest üks hukkus ja kaks sai haavata.

Õhurünnakut toetati tankide ja mereväe tulega. Gaza linnas läksid vähesed koiduaegsele palvusele ning ainsad sõidukid, mis ringi liikusid, olid kiirabiautod ja ajakirjanike sõidukid.

Koolid on kuni operatsiooni lõpuni suletud ning enamik territooriumi 1,6 miljonist elanikust jääb ilmselt kodudesse, käies väljas vaid toitu, kütust ja muid esmatarbekaupu muretsemas. Hamas kuulutas Gazas välja erakorralise olukorra, evakueeris kõik oma julgeolekuhooned ja viis väed tavapärastest paiknemiskohtadest minema.

Pärast operatsiooni algust tabasid Lõuna-Iisraeli kümned raketid. Tõsistest ohvritest teateid ei ole, kuid Iisrael kuulutas lõunas välja eriolukorra ja käskis inimestel püsida kindlustatud piirkondade läheduses.

40-kilomeetri raadiuses Gazast suleti koolid. Piiri ääres elavaid inimesi kutsuti üles töölt koju jääma, välja arvatud hädavajalike teenuste osutajad. Ostukeskused on suletud. Iisraeli politsei tugevdas patrulle kogu riigis, kartes, et Hamas võib kätte maksta pommirünnakutega Gazast kaugel eemal.

Iisraeli teatel olid kolmapäevased õhurünnakud suurema islamistlike võitlejate vastase operatsiooni algus. Lähipäevadel on väga võimalik ka maapealne operatsioon, kui Hamas ei astu samme rakettide tulistamise lõpetamiseks.

Iisraeli armee teatas, et on hävitanud kümneid islamivõitlejate kõige võimsamaid rakette, Iraanis valmistatud Fajre, mis on võimelised lendama kuni Iisraeli südame, Tel Avivi linnastuni, ning ka lühimaarakette.

Iisraeli armee hinnangul oli Hamasil enne operatsiooni umbes 10 000 raketti ja miinipildujamiini.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles rahva poole pöördudes, et Iisrael ei suuda enam kannatada pidevaid rünnakuid lõunaosa linnade vastu. Mitu päeva kestev raketituli häirib tugevalt umbes miljoni inimese elu piirkonnas. Suletud on koolid ja inimesed peavad jääma siseruumidesse.

„Kui on vaja, on sõjavägi valmis operatsiooni laiendama. Me teeme jätkuvalt kõik oma kodanike kaitsmiseks,“ kuulutas Netanyahu.

Märgina operatsiooni laienemise kohta anti sõjaväele luba reservüksuste teenistusse kutsumiseks.

Nelja aasta jooksul pärast Iisraeli eelmist sõda Hamasi vastu on naaberriikides toimunud märkimisväärseid muutusi. Iisraeli jaoks kõige olulisem on see, et Egiptust valitseb nüüd Hamasi ideoloogiline mõttekaaslane Moslemivennaskond.

Iisrael ja Egiptus kirjutasid rahulepingule alla 1979. aastal. Suhted pole kunagi olnud soojad, kuid on halvenenud pärast Egiptuse pikaaegse presidendi Hosni Mubaraki kukutamist rahvaülestõusu käigus eelmisel aastal. Hamasi sõjalise juhi Jabari tapmine halvendab neid suhteid veelgi.

Moslemivennaskonna poliitiline tiib vabaduse ja õigluse partei nimetas Facebookis Jabari tapmist kuriteoks, mis nõuab kiiret reageeringut araabiariikidelt ja maailmalt, et mõista hukka tapatalgud ümber piiratud palestiina rahva vastu Gaza sektoris.

USA asus Iisraeli poolele. „Me toetame Iisraeli õigust ennast kaitsta ning julgustame Iisraeli tegema jätkuvalt kõik, et vältida tsiviilisikutest ohvreid,“ ütles USA riigidepartemangu pressiesindaja Mark Toner.

President Barack Obama rääkis Netanyahuga ja mõlemad nõustusid, et Hamas peab peatama rünnakud Iisraeli vastu, et pinged lõdveneksid, teatas Valge Maja. Obama vestles ka Egiptuse presidendi Mohamed Morsiga.

Kolmapäeva õhtul kohtus kinniste uste taga ÜRO julgeolekunõukogu, et arutada Egiptuse taotlust erakorralise istungi korraldamiseks Iisraeli tegevuse arutamiseks. Palestiinlased palusid julgeolekunõukogu astuda samme Iisraeli operatsiooni peatamiseks.