„Keegi ei peaks kodust ilma jääma, sest ei suuda maksta,“ ütles Rubalcaba laupäeval Daily Telegraphi vahendusel.

Baskimaa eluasemelaenu andja Kutxabank teatas, et peatab väljatõstmised pärast seda, kui 53-aastane endine omavalitsustegelane Amaia Egana reedel Barakaldos neljanda korruse aknast välja hüppas, samal ajal kui kohtutäiturid trepist üles teda välja tõstma ronisid.

Egana surm oli viimaste nädalate jooksul juba teine väljatõstmisega seotud enesetapp Hispaanias. 25. oktoobril poos ennast enne väljatõstmist üles Lõuna-Hispaania linna Granada ajalehekioski omanik José Miguel Domingo. Samal päeval hüppas Valencia regioonis Burjassotis rõdult alla töötu mees, kelle pere pidi samuti kohe kodu kaotama. Tema jäi siiski ellu.

Seetõttu on konservatiivne rahvapartei ja sotsialistid jõudnud kokkuleppele võtta väljatõstmiste osas ühine seisukoht.

Hispaania meedia teatel ilmusid laupäeval Baskimaal mõnede pangakontorite seintele grafitid, milles süüdistati pankureid mõrvas ja nõuti väljatõstmiste lõpetamist.

„Me elame läbi asju, mida keegi näha ei taha, olukordi, mis on täiesti ebainimlikud,“ ütles peaminister Rajoy mõni tund pärast Egana surma. „Ma loodan, et suudame esmaspäeval rääkida väljatõstmiste ajutisest peatamisest kõige haavatavamate perekondade puhul.“

Pärast kinnisvaramulli lõppemist 2008. aastal on Hispaanias toimunud ligi 400 000 väljatõstmist. Tööpuudus jõudis kolmandas kvartalis 25 protsendini ning majanduslangus on sel ja järgmisel aastal 1,4 protsenti.