Esmaspäeval ajalehes Aftonbladet avaldatud küsitlustulemuste järgi on Rootsi Demokraadid populaarsuselt kolmandal kohal. Neist eespool on vaid sotsiaaldemokraadid (toetus 31 protsenti) ja moderaadid (27,8 protsenti), vahendab The Local.

Juunis toetas Rootsi Demokraate 8,7 protsenti küsitletutest, mis tähendab, et nende toetus on viie kuuga kasvanud 2,5 protsenti.

„Me oleme viimase kahe kuu jooksul edasi liikunud kõigi instituutide kõigis arvamusküsitlustes. See on meie jaoks meeldiv areng. See on ilmselt kooskõlas ühiskonna arenguga, kus immigratsiooniküsimus on rohkem esile kerkinud,“ ütles Rootsi Demokraatide juht Åkesson.

Võrreldes 2010. aasta parlamendivalimistega on Rootsi Demokraatide toetus kahekordistunud. Åkesson seletab seda sellega, et avalikkusel on olnud aega paremäärmusliku parteiga harjuda.

„Me pole olnud korralik alternatiiv, sest me oleme olnud väljaspool, kuid nüüd oleme me mitu aastat Riksdagis olnud ja hääletajatel on olnud aega meist aru saada,“ ütles Åkesson.

Rootsi Demokraadid astusid oktoobris samme, et muuta oma kuvandit. Meedias on neid seni peetud „noorteks vihasteks meesteks“.

„SD teeb edusamme nii suurtes linnades kui ka naiste hulgas, kuid enamikul valijatest on endiselt parteisse väga negatiivne suhtumine,“ ütles uuringufirma United Minds analüütik Carl Melin.

Rootsi välisminister Carl Bildt ütles, et Rootsi Demokraadid tahavad Rootsi ülejäänud maailmast isoleerida ning peaminister Fredrik Reinfeldt nimetab erakonda ülikonda riietatud internetiprovokaatoriteks.