"Viimasel ajal tundub üha enam, et jõustruktuuride usaldusindeks mõõdab nende eneseusaldust, sest ühiskonda jahmatavad nad ühe jamaga teise järel. Türi pättide arveteklaarimised, Viljandi politseinike keretäis, politsei sisekontrolli ja kaitsepolitsei skandaalid ning menetlusprohmakad Savisaare väidetava kiiruseületamise juures. Need on vaid mõned näited, mis kohe meelde tulevad," nentis Klandorf.

Puhkenud skandaalis peavad tema sõnul selgelt võtma vastutuse kõik kolm asjas osalenud politseijuhti, sest Aldis Aluse ohverdamisest ei piisa. Enneolematu teo varjamises osalesid lisaks Alusele PPA peadirektor Raivo Küüt ja Ida prefektuuri liiklustalituse juht Alvar Ottokar. "Tekkinud on absurdne olukord, kus peadirektor Küüt osales esmalt ulatuslike seaduserikkumiste kinnimätsimises ning seejärel vabandas sama asja eest kogu politsei nimel. Naljanumber," kritiseeris Klandorf.

Politsei on Klandorfi sõnul aastaid kannatanud kõiksugu reformide käes. Ümberkorraldused, ümbernimetamised, ümberstruktureerimised, kaotamised, liitmised ja lahutamised. "Järg nende osas on mul ammu kadunud, kuid politsei sisuline töö on oluliselt kannatanud. Politsei põhifunktsioonid on hägustunud ja rahvas ei tea enam, millist abi nende käest üldse saada võib. Praegu ei või isegi kindel olla, kas politseipatrull hädaabikõne peale välja sõidab," kritiseeris Klandorf.

Siseminister peab vaid isamaalisi kõnesid

Väikestest kohtadest on politsei ära viidud ja maakondade teedel liigub vaid üks patrullauto. "Pole siis ime, et alevites ja väikelinnades võtavad võimust rusikakangelased ning külateedel kihutavad joobes juhid. Isegi suurte linnade avalik kord ja liiklus on piinlikult käest ära lastud, sest politseivärvides autosid või jalgsipatrulle kohtab tänavatel üliharva," pahandas abilinnapea.

Need probleemid on kõik Klandorfi sõnul tegelikult küsimused siseminister Ken-Marti Vaherile. Minister peaks süüvima politsei muredesse, leidma lahendused ja ka vahendid olukorra parandamiseks. Tema tegevus on seni piirdunud asutuste liitmise-lahutamisega ning isamaaliste kõnede pidamisega. Tõeliselt isamaaline tegu oleks aga politsei töövõime taastamine.

"Vanasõna ütleb, et rääkimine hõbe, vaikimine kuld. Peaminister Andrus Ansip võiks seda endale meelde tuletada. Tulnukpeaministri sõnavõtud on ka varem inimestes kummastust tekitanud ja pannud tema reaalsustaju üle juurdlema. Ei pääsenud me tema kõiketeadlikkusest ka seekord," märkis Klandorf.

"Hiljaaegu ühe teise skandaali raames ajakirjandust alusetu süüdistamise eest hurjutanud peaminister sai nüüd ise ränga loogikaveaga hakkama. Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et hoolimata mõõtmisprotsessi ebaseaduslikkusest, ei näe ta 180 kiiruseületamise ebaseaduslikel fikseerijatel süüd. Demokraatlikus riigis tuleb seaduserikkumise fakt siiski korrektses menetluses tõendada," lausus Klandorf.

"Politsei sisekontrolli distsiplinaarjuurdluse kokkuvõttes on sõnaselgelt kirjas, et taatlemata kaale ja kiirusemõõtjaid kasutati Ottokari käsul ning protokolli tuli tema alluvatel teha märge hoopis teise seadme kasutamise kohta. Ometi tsiteerib reedene Eesti Päevaleht peaministrit, kelle sõnutsi see kõik sündis lohakusest ja kogemata. Tule, taevas, appi!"